RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Geslagen met wapenstokken

Politie slaags met demonstranten Universiteit van Amsterdam

Demonstranten spuiten met een brandblusser op de politie. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

De politie in Amsterdam heeft de pro-Palestijnse betogers opgeroepen om het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam te verlaten. Dat zegt RTL Nieuws-verslaggever Silvia Brens, die ter plaatse is. "De sfeer is gespannen. Er wordt met wapenstokken geslagen tegen de demonstranten." Volgens de politie zoeken 'personen van buiten de UvA bewust de confrontatie'.

ME slaat met wapenstok door barricades studentenprotest UvA

00:49
Op beelden is te zien dat de confrontatie tussen de politie en de betogers er hard aan toegaat.

Vanuit een politiebusje is de demonstranten voorgehouden dat 'de demonstratie is opgeheven'. "Er wordt hard geschreeuwd", zegt Brens. "Onder andere 'shame on you' en 'boe'. Ook wordt er door de demonstranten gefloten." Demonstranten lijken ook voorwerpen te gooien naar de politie en spuiten met brandblussers, wat wordt beantwoord met slaan en duwen.

"Sommige demonstranten verlaten het terrein, maar anderen niet", zegt Brens. De politie zegt een shovel in te zetten om door de barricades heen te breken.

Op een livestream van stadszender AT5 is te zien dat meerdere demonstranten worden opgepakt en afgevoerd door de ME. Volgens het Parool zijn zeker twee mensen gewond geraakt.

Pro-Palestijnse
Lees ook:
Pro-Palestijnse betogers bij universiteiten: 'Ze kunnen niet verrast zijn dat dit leeft'

Honderden demonstranten kwamen vandaag bij elkaar op het Binnengasthuisterrein van de universiteit. Ze eisen onder meer dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen verbreekt. Een delegatie ging daar vandaag opnieuw over in gesprek met het universiteitsbestuur, maar dat leidde voor de actievoerders niet tot voldoende resultaat. 

Aangifte gedaan

Het bestuur heeft aangifte gedaan tegen de demonstranten. In een verklaring laat het bestuur weten: "Ondertussen is de onveiligheid in en om de bezette panden te groot geworden. Omwonenden voelen zich onveilig door de situatie en er zijn stevige vernielingen in de gebouwen aangericht. Bovendien kan het onderwijs in de Oudemanhuispoort niet doorgaan. Daarom hebben we in overleg met de politie besloten om aangifte te doen." 

Het is inmiddels de derde dag op rij dat bij de universiteit wordt gedemonstreerd. Gisteren spraken we een paar mensen die aan de demonstraties meedoen:

Barricades bij de UvA: 'Naar huis voor het link wordt'

01:23

Ook in Utrecht wordt vandaag weer gedemonstreerd. Daar hebben de demonstranten zich verplaatst van het Academiegebouw op het Domplein naar een universiteitsgebouw aan de Drift. RTL Nieuws-verslaggever Nils Rompen meldt dat de studenten daar naar binnen gaan.