RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Generale repetitie

Joost Klein tovert (nog) geen grote verrassing uit de hoge hoed tijdens repetitie

Het is bijna zover; morgen staat Joost Klein (26) namens Nederland in de halve finale van het Eurovisiesongfestival. De repetities zijn daarom al in volle gang en vanmiddag heeft Joost zijn eerste 'dress rehearsal' gehad, waarbij de pers voor het eerst zijn volledige act heeft mogen aanschouwen.

"Het mist nog echt een totaalgevoel"

In Malmö was het vanmiddag tijd voor de eerste dress rehearsal van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Dat is ook meteen de eerste kans voor de pers om de acts van de zeventien landen te aanschouwen. Waar we het vorige week nog moesten doen met foto’s en een korte video, hebben we nu de hele act van Joost Klein kunnen zien.

Een maanlanding, zo kunnen we de act van Joost niet echt noemen. Tijdens de repetitie zien we hoe Joost samen met zijn vrienden Stuntkabouter en Appie Musa en twee dansers de arena betreedt. Naast een gelikt dansje, het hakken en uiteraard de blauwe vogel, vallen de animaties op de schermen op. Beelden van verschillende Europese steden, maaltijden en andere gekkigheid volgen elkaar in een rap tempo op. Toch blijft de grote verrassing uit.

Joost
Lees ook:
Joost Klein deelt mysterieuze foto's en bericht over songfestivalshow

Joost lijkt in te zetten op publieksparticipatie. Zo verschijnt een deel van de songtekst achter hem op de wand en aast hij naar een 'hey!' van het publiek. Zal donderdagavond de hele zaal 'hey!' of zelfs 'welkom in Europa, jonguh' scanderen? We zullen het zien. Aan het einde van Joosts act zit het emotionele stuk van zijn nummer. Joost heeft er ervoor gekozen om de Engelse vertaling als ondertiteling in beeld te brengen, zodat de boodschap ook in buitenlandse woonkamers beter aan komt.

"Het mist nog echt een totaalgevoel", vindt songfestivaldeskundige Aran Bade. "Er zijn allerlei losse elementen die je op het podium ziet. Misschien dat het op tv een geheel wordt, maar hier in de zaal gebeurt er zoveel dat je het niet allemaal in een keer kunt bevatten." Volgens Aran is het hardcore-stuk het beste stuk van de act. "Het hakgedeelte in het midden, dat is eigenlijk het sterkste voor Nederland. En natuurlijk het einde. Ik ben benieuwd wat er nu gaat gebeuren bij de bookmakers."

Na zijn eerste repetitiebeelden werd al duidelijk dat Joost met een blauwe vogel op het podium zou staan, maar dat viel niet bepaald in de smaak bij de bookmakers. Joost kelderde namelijk van een derde naar een zesde plek. Aran sprak Joost eerder nog over zijn act:

Act Joost Klein mist totaalidee: 'Vocaal niet helemaal goed'

11:12
De
Lees ook:
De kosten van Joost Klein? Over bedragen 'Europapa' wordt niet gesproken

Om de gemoederen bezig te houden, deelde Joost afgelopen dinsdag op sociale media een reeks mysterieuze foto’s over zijn act. 'Trust the proces', schreef hij daarbij. Of Joost de finale weet de behalen, is nog even spannend. Maar als we Joost moeten geloven, dan moeten we 'vertrouwen op het proces'.

Belangrijke
Lees ook:
Belangrijke dag voor Joost Klein in Malmö: cruciale repetities van start

De halve finale van het Eurovisiesongfestival zie je aanstaande donderdag om 21.00 uur bij NPO 1. De finale van het muziekevenement is aanstaande zaterdag om 21.00 uur te zien bij NPO 1.