Terug naar de krant

Klanten van failliete cryptobeurs FTX krijgen hun geld terug, mét rente

Leeslijst Nieuws

Faillissement Ruim twee jaar nadat cryptobeurs FTX omviel en oprichter Sam Bankman-Fried gearresteerd werd op de Bahama’s, komen curatoren nu met een terugbetalingsregeling voor gedupeerden.

Leeslijst

Klanten van het failliete cryptoplatform FTX krijgen het geld terug dat zij in 2022 verloren toen het Amerikaanse bedrijf vrij abrupt omviel, mét rente. Dat schreef de curator dinsdag. Dat FTX zijn klanten zo ruim zou terugbetalen, leek eerder onrealistisch.

FTX, een digitaal platform waarop gebruikers cryptomunten als bitcoin konden kopen en verkopen, werd in 2019 opgericht door Sam Bankman-Fried (nu 32). Het bedrijf, gevestigd op de Bahama’s, groeide snel uit tot een van de grootste cryptoplatformen ter wereld, met ruim een miljoen gebruikers, en was ook actief op de Nederlandse markt. Dat laatste was overigens zonder toestemming van de toezichthouder. In januari 2022 was FTX omgerekend ongeveer 32 miljard dollar waard (destijds 31 miljard euro). Het succes maakte Bankman-Fried miljardair. Maar in 2022 ging het cryptoplatform abrupt ten onder.

Bankman-Fried bleek in het geheim geld van FTX-klanten weg te hebben gesluisd naar een andere onderneming van hem, investeringsbedrijf Alameda. Toen een belangrijke cryptonieuwssite de banden tussen FTX en Alameda onthulde, eisten klanten van de cryptobeurs uit wantrouwen massaal hun geld terug. Dat lukte niet bij iedereen: er bleek een tekort van acht miljard dollar te zijn. Kort daarna ging FTX failliet. Het leek er aanvankelijk op dat honderdduizenden mensen, die juist via FTX hadden willen profiteren van de cryptohausse, hun geld kwijt waren.

Lees ook Schurk of naïeveling? Een duik in de eigenaardige wereld van Sam Bankman-Fried
Schurk of naïeveling? Een duik in de eigenaardige wereld van Sam Bankman-Fried

Schuldeisers

Maar nu komen de curatoren van het bedrijf dus met een terugbetalingsplan. Daarin staat dat schuldeisers met claims onder de 50.000 dollar – 98 procent van alle schuldeisers – een contante betaling kunnen ontvangen van 118 procent van hun schuldbedrag. In totaal schat FTX het terug te betalen bedrag tussen de 14,5 en 16,3 miljard dollar.

Hoe komt FTX aan al die miljarden? Voornamelijk door het te gelde maken van investeringen die FTX en Alameda hadden in start-ups.

Een Amerikaanse faillissementsrechtbank moet het plan nog wel goedkeuren. Het kan daarna maanden duren voor de schuldeisers daadwerkelijk het geld op hun rekening hebben, zegt de curator.

Voor de gedupeerden is het nieuws dat ze hun geld terugkrijgen mogelijk een opsteker. Maar het had meer kunnen zijn. Door het omvallen van de beurs konden veel FTX-klanten niet profiteren van de recente sterke koersstijgingen op de cryptomarkt. De curatoren van FTX baseren de terugbetalingen op de waarde van de crypto op het moment van het faillissement in 2022. De waarde van de grootste cryptocurrency, de bitcoin, is inmiddels bijna drie keer zo hoog als toen.

Bankman-Fried werd in 2022 gearresteerd in zijn huis op de Bahama’s. Afgelopen maart werd hij veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor onder meer witwassen en het oplichten van klanten en investeerders.

Lees ook Crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried: een weldoener die andermans miljarden verkwanselde
Sam Bankman-Fried leerde van zijn ouders dat hij een manier van leven moest nastreven met maximaal nut voor de maatschappij.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 10 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in