Terug naar de krant

Sasja Janssen is de eerste winnaar van de nieuwe Johan Polak Poëzie Prijs

Leeslijst Nieuws

Poëzieprijs De Johan Polak Poëzie Prijs van 50.000 euro is de nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel, en de grootste poëzieprijs in Nederland. Sasja Janssen wint de prijs met haar dichtbundel Virgula (2021).

Leeslijst

Dichter Sasja Janssen is de eerste winnaar van de Johan Polak Poëzie Prijs, de grote nieuwe, jaarlijkse onderscheiding voor een dichtbundel. Janssen ontvangt de prijs, een geldbedrag van 50.000 euro, voor haar bundel Virgula uit 2021. Dat maakte de organisatie van de prijs woensdag bekend.

Virgula is zowel een lofzang op als een vervloeking van de komma, waarvoor ‘virgula’ het Latijnse woord is. Janssen ziet in het leesteken een poëtische dubbelzinnigheid, omdat het zowel scheiding als verbinding veroorzaakt: deze paradoxale eigenschappen vormen voor haar het juiste ‘haakje’ om het verhaal van een heel leven aan op te hangen, een leven vol schade en pijn, maar toch ook levenslust.

Lees ook Nieuwe Johan Polak Poëzieprijs met prijzengeld van 50.000 euro
Johan Polak, naar wie de nieuwe poëzieprijs vernoemd is, in 1987.

Favoriet

Virgula, de vijfde bundel van Janssen (1968), gold in 2021 als dé jaarfavoriet van poëziecritici (en daarmee winnaar van de Awater Poëzieprijs) en is een van de meest geprezen dichtbundels van de afgelopen jaren. Nominaties, voor de Grote Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs, wist het echter nog niet te verzilveren.

Daar brengt de Polakprijs verandering in, drie jaar na publicatie, en zelfs enkele maanden na verschijning van de nieuwste bundel van Janssen. Bundels van de voorgaande drie jaar dingen mee naar deze prijs: dat is, naast het grootste geldbedrag dat een dichtbundel in Nederland kan winnen, het novum van de Johan Polak Poëzie Prijs. Die werd vorig jaar in het leven geroepen door de stichting die de nalatenschap van Johan Polak, vermogend uitgever en boekcollectioneur, in beheer heeft. De stichting wilde een grote, volwaardige poëzieprijs financieren, van dezelfde grootte als grote romanprijzen als de Libris Literatuur Prijs en Boekenbon Literatuurprijs. Andere Nederlandse bundelprijzen bedroegen nooit meer dan 25.000 euro.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 10 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in