RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Omar E. reed veel te hard

Justitie in hoger beroep tegen man die vier mensen doodreed in Oud Gastel

Omar E. in de rechtbank. Beeld © ANP / Nicole van den Hout

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen Omar E. Die kreeg vier jaar cel voor het met veel te hoge snelheid doodrijden van twee vrouwen en twee kinderen in het Noord-Brabantse Oud Gastel.

Omar E. reed in september 2022 155 met 95 kilometer per uur in op een Toyota waarin een moeder van 39, haar zoon van 8 en dochter van 10 en een 42-jarige vrouw en haar 9-jarige dochter zaten. Alleen het 9-jarige meisje overleefde het ongeluk, zij raakte wel gewond. Kort voor de klap had E. zelfs 155 kilometer per uur gereden.

Eén of twee strafbare feiten 

Het OM vond dat hij zich schuldig had gemaakt aan twee strafbare feiten: het veroorzaken van de aanrijding met vier doden en het veroorzaken van een aanrijding waarbij iemand gewond raakte. Het OM kwam daarom tot een strafeis van 8 jaar. 

Daartegenover stond de redenering van E., die aandroeg dat hij op een voorrangsweg reed en er dus op mocht vertrouwen dat de andere auto, die uit een zijstraat kwam, zou stoppen. Hij zou zo hard hebben gereden om de Toyota voorbij te gaan en zo de situatie op te lossen.

Deze beelden werden kort na het ongeluk gemaakt:

In beeld: meerdere doden bij ernstig ongeluk Oud Gastel

00:34

De rechtbank ging in geen van beide redeneringen mee: E. veroorzaakte één ongeluk. Maar dat deed hij wel degelijk zelf. De andere auto had geen rekening hoeven houden met een auto die op zo'n hoge snelheid kwam aanrijden en de bestuurster daarvan hield zich aan de regels. "Ze had geen enkele mogelijkheid om te anticiperen op zijn gedrag."

'Lijkt niet te willen leren'

Ook verweet de rechtbank E. dat hij al vaker was veroordeeld voor verkeersovertredingen. "Hij lijkt niet te willen leren van zijn fouten." E. kreeg daarom vier jaar cel voor roekeloos rijden

Daar legt het Openbaar Ministerie zich niet bij neer. "Na bestudering van het vonnis vraagt het Openbaar Ministerie het gerechtshof om een oordeel", zegt het OM over de beslissing om in hoger beroep te gaan. "Het OM kan zich niet vinden in de motivering van de strafmaat."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS