Mannenzang alleen in Katwijk? Zangavonden voor mannen schieten als paddenstoelen uit de grond

Achtergrond
Mannenzang-avonden maken een opmars in Nederland. De befaamde zangavonden in Katwijk barsten uit hun voegen - en op andere plekken ontstaan nieuwe initiatieven. Vanwaar die populariteit?
Jasper den Boon Jasper den Boon
woensdag 8 mei 2024 om 16:23 aangepast 9 mei 2024 12:18
De eerste editie van de Mannenzang in Rijssen trok zo'n 1900 mannen.
De eerste editie van de Mannenzang in Rijssen trok zo'n 1900 mannen. beeld Jan Baan

Amersfoort

Wie Mannenzang zegt, zegt Katwijk. De zangavonden in de kustplaats zijn binnen enkele seconden uitverkocht en video-opnames van de psalmen en gezangen trekken honderdduizenden kijkers. Maar de hervormde kerk van Katwijk is niet de enige plek waar mannen massaal onder orgelbegeleiding de lofzang kunnen aanheffen. Sterker nog, er ontstaan verschillende nieuwe Mannenzang-avonden op plekken door heel Nederland. Waarom maken deze zangavonden zo’n opmars?

Lennard Chevalking (20) bezocht verschillende avonden in Katwijk, en dacht: het lijkt me gaaf om ‘bij ons’ in Krimpen aan den IJssel zoiets te organiseren. ‘Ik vond het massale in Katwijk heel mooi; de volle klank van de zang en een goed orgel. De sfeer is bijzonder met allemaal mann..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De eerste editie van de Mannenzang in Rijssen trok zo'n 1900 mannen.

Mannenzang alleen in Katwijk? Zangavonden voor mannen schieten als paddenstoelen uit de grond

Mannenzang-avonden maken een opmars in Nederland. De befaamde zangavonden in Katwijk barsten uit hun voegen - en op andere plekken ontstaan nieuwe initiatieven. Vanwaar die populariteit?

Hhet convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken, afgelopen zaterdag in Veenendaal.

Behoudende CGK-predikanten: meer ruimte in kerk maakt onze plaats onmogelijk

Als de Christelijke Gereformeerde Kerken instemmen met vrouwelijke ambtsdragers, maken ze daarmee de plaats voor kerken die daar tegen zijn ‘onmogelijk’. Dat schrijft een groep behoudende dominees in een verklaring.

‘Ik heb met mijn vrouw afgesproken twee keer per maand te preken.'

Deze man krijgt op 75-jarige leeftijd nog preekbevoegdheid. 'Ik heb de roeping eerder genegeerd'

De Nederlands-gereformeerde Jetze Baas kreeg deze maand op zijn 75e toestemming om in zijn kerkverband te preken. ‘Wie ben ik, dat ik dit nog mag doen? God werkt door mij heen.'

Duidelijk is dat de christelijk-gereformeerden met elkaar door willen: 98 procent van de gemeenten sprak zich daar voor uit.

Christelijk-gereformeerden willen bij elkaar blijven. Hoe gaat het verder na de landelijke bijeenkomst?

Vrijwel alle plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerken willen met elkaar door, ondanks de onderlinge spanningen. Maar de tegenstellingen zijn niet verdwenen, bleek tijdens het convent. Wat betekent deze uitkomst?

Arenda Haasnoot achter de bestuurstafel van de synode, in 2009.

Zestig dominees kritisch op Israël-standpunt PKN: 'Doen bijbelse beloften voor Israël er niet meer toe?'

Dominee Arenda Haasnoot uit in een open brief haar onvrede over de verklaring van de PKN over Israël en de Palestijnen. ‘Het confessioneel-evangelische gedachtegoed zie ik in het standpunt van de kerk nergens terug.’

Een emeritus predikant die uit de Nederlandse Gereformeerde Kerk stapt, raakt zijn bevoegdheid kwijt om daar nog langer te preken.

Verlaat een gepensioneerde dominee zijn kerk, dan verliest hij ook zijn ambt. Hoe terecht is dat?

Nederlands-gereformeerde emeritus predikanten die uit hun kerk stappen, mogen zich in de Nederlandse Gereformeerde Kerken geen dominee meer noemen. Volgens de kerk is dat onvermijdelijk. Critici vinden het schandalig.