RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Crypto

FTX-klanten krijgen al hun tegoeden terug, mét rente

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried voor de rechtbank in New York. Beeld © AFP

Klanten van de omgevallen cryptomarktplaats FTX kunnen al het geld terugkrijgen dat zij verloren toen FTX twee jaar geleden failliet ging. Dat niet alleen: het merendeel van de klanten krijgt ook nog rente op dat bedrag.

In totaal ging er zo’n 8 miljard dollar (7,44 miljard euro) aan klanttegoed in rook op toen FTX omviel. Maar het ziet ernaar uit dat alle schuldeisers 118 procent terug kunnen krijgen van wat ze destijds verloren, melden de curatoren.

Dat geldt voor de mensen die 50.000 dollar of minder kunnen claimen (98 procent van de mensen). Klanten die boven dat bedrag zitten, krijgen 100 procent terug. 

Vergoeding op basis van dagwaarde

Wie zich nu rijk rekent, omdat de cryptomarkt er stukken beter voorstaat dan twee jaar geleden, komt echter van een koude kermis thuis. Stel dat je destijds 1 bitcoin had staan bij FTX, dan heb je op basis van de koers van die dag plus de rente recht op een vergoeding van zo’n 20.000 dollar. Ruim onder de waarde van een bitcoin vandaag de dag (58.000 dollar).

Cryptokoning
Lees meer
Cryptokoning liet miljarden verdwijnen: zo ging het mis

Het failliete FTX kan de schuldeisers terugbetalen omdat de curatoren bezittingen hebben verkocht van het bedrijf. Daar is tussen de 14,5 en 16,3 miljard dollar mee opgehaald. 

Een deel van dat geld komt bijvoorbeeld van een aandeel van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried in het AI-bedrijf Anthropic. Door dat aandeel te verkopen werd al 884 miljoen dollar opgehaald. 

Schikkingen met andere schuldeisers

Daarnaast heeft het bedrijf schikkingen getroffen met een aantal schuldeisers, waaronder een hele grote: de Amerikaanse belastingdienst. 

Zij zien af van een claim van 24 miljard dollar aan onbetaalde belastingen, in ruil voor een betaling van 200 miljoen dollar en een achtergestelde claim van 685 miljoen dollar. 

Ontmaskering van het crypto-wonderkind

Op het hoogtepunt was FTX een van de grootste handelsplatformen voor cryptocurrency ter wereld. Oprichter Bankman-Fried werd gezien als het wonderkind van de cryptovaluta. 

Toen er berichten kwamen dat het bedrijf wankelde, trokken klanten massaal hun tegoeden terug van FTX, waardoor het bedrijf implodeerde

Daarmee begon de ontmaskering van de crypto-ondernemer en kwam zijn miljardenfraude aan het licht. De tegoeden van zijn klanten had hij namelijk doorgesluisd naar zijn investeringsfonds Alameda, waar hij risicovolle beleggingen mee deed. 

Goedkeuring van de rechtbank

Omdat klanten daardoor niet bij hun geld konden, ging FTX uiteindelijk failliet. Eerder dit jaar werd hij vanwege deze fraude veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar

Slachtoffers moeten nog wel even wachten voor zij hun geld terugzien. Een rechtbank moet het plan nog goedkeuren. 

In de onderstaande video zie je hoe 'cryptokoning' Bankman-Fried een grote fraudeur blijkt te zijn

2023, van A tot Z: De val van ‘cryptokoning’ Sam Bankman-Fried

11:22