Noord-Holland maakt woningbouw in landelijk gebied makkelijker

Nieuws
De regels voor woningbouw in landelijk gebied in Noord-Holland worden versoepeld om de provinciale doelstelling van 191.000 nieuwe woningen tot en met 2030 te halen. Het provinciebestuur gaat er wel vanuit dat een groot deel in stedelijk gebied kan worden gebouwd.
anp
woensdag 8 mei 2024 om 14:30
Afbeelding
beeld anp

Gemeenten krijgen evenwel meer mogelijkheden om woningen te bouwen aan de randen van dorpen en kernen. Dat is een wens van veel gemeenten, zegt gedeputeerde Esther Rommel (ruimtelijke ontwikkeling, VVD). ‘Ja, er wordt meer mogelijk maar het uitgangspunt blijft: eerst binnenstedelijk bouwen en dan pas de mogelijkheden in landelijk gebied verkennen.’

Bouwen in landelijk gebied is ingewikkeld, onder meer omdat 32 gebieden in Noord-Holland een bijzondere status hebben door bijvoorbeeld ecologische, landschappelijke of cultuurhistorische waarden. In deze gebieden, aangeduid als Beschermd Landschap, wordt het aantal woningen dat gebouwd mag worden verhoogd van 11 naar 25. Dat moet dan wel langs een kern of dorpslint, zonder dat de bijzondere waarden van het gebied worden aangetast. Mocht dat wel het geval zijn dan moet in extra groen worden voorzien.

Kleinschalige woningbouw

Gemeenten die inzetten op grootschalige woningbouw in landelijk gebied kunnen dat onder voorwaarden doen als ze aantonen dat bouwen in Beschermd Landschap de beste optie is. Als het aan het college van Gedeputeerde Staten ligt wordt daarnaast kleinschalige woningbouw in het zuidelijke deel van de provincie inclusief het Gooi weer mogelijk. Daarmee vervalt een verbod dat jarenlang van kracht was.

Belanghebbenden kunnen vanaf de zomer reageren op de voorgestelde aanpassingen. Provinciale Staten stellen de wijzigingen naar verwachting eind dit jaar vast, zodat ze per 1 januari 2025 in werking kunnen treden.

Belemmerende regelgeving

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer (wonen, BBB) benaderde eerder alle woonwethouders in Noord-Holland met de vraag wat hij kan doen om obstakels voor woningbouw weg te nemen, waaronder ‘belemmerende regelgeving’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder.

Afbeelding

Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun 'liefde'. Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen.

Afbeelding

Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

Afbeelding

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een 'onveilige situatie'.

Afbeelding

Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College.

Afbeelding

Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een 'eenzame wolf' was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.