Direct naar artikelinhoud
Van de markt

Door imagoproblemen geplaagd AstraZeneca stopt met productie coronavaccin

Door imagoproblemen geplaagd AstraZeneca stopt met productie coronavaccin
Beeld ANP / ANP

De AstraZeneca-prik tegen corona kampte vanaf het begin met een imagoprobleem en nu verdwijnt het vaccin van Britse makelij geheel van de markt.

Als één van de eerste bedrijven wereldwijd slaagde de Britse farmaceut AstraZeneca er in 2021 in een werkend coronavaccin op de markt te brengen. Nu, drie jaar nadat de eerste prikken in de bovenarmen verdwenen, trekt het bedrijf het vaccin wereldwijd terug. In een verklaring zegt AstraZeneca dat er nog maar weinig vraag is naar het vaccin, omdat er genoeg andere werkzame vaccins op de markt zijn.

Terwijl de wereld in 2020 op slot zat, werd reikhalzend uitgekeken naar de komst van dit vaccin. Maar vrijwel vanaf het begin kampte AstraZeneca met imagoproblemen. Al in januari 2021 raakte het bedrijf in conflict met de Europese Unie over de levering van de vaccins. En kort nadat dan toch echt de eerste vaccins werden gebruikt, bleek na de prik ook nog eens een weliswaar zeldzame, maar zeer ernstige bijwerking op te treden.

Ongeveer vijf miljoen vaccins

In verschillende Europese landen werd melding gemaakt van een ernstige vorm van trombose, gecombineerd met een tekort aan bloedplaatjes, na vaccinatie met AstraZeneca. Ook in Nederland overleed iemand aan deze bijwerking. Hoewel het Europees Medicijn Agentschap (Ema) concludeerde dat volwassenen van alle leeftijden baat hadden bij het vaccin, ondanks het kleine risico op de ernstige bijwerking, besloot het Nederlandse kabinet al in april 2021 om alleen nog zestigplussers het vaccin te geven. Toen uiteindelijk datzelfde jaar ook voor hen genoeg alternatieven beschikbaar waren, stopte Nederland helemaal met het vaccin van AstraZeneca. Naar schatting waren er toen ongeveer vijf miljoen vaccins toegediend.

De zeldzame bijwerking staat sinds april 2021 ook in de bijsluiter van het vaccin. Naar schatting zouden de bloedproppen, gecombineerd met een tekort aan bloedplaatjes, voorkomen bij ongeveer één op de vijftigduizend mensen die het vaccin krijgen. In het Verenigd Koninkrijk loopt nog een rechtszaak die draait om deze bijwerking. Nabestaanden van mensen die eraan overleden en gevaccineerden die ernstig ziek werden, willen een schadevergoeding van de farmaceut.

‘Wereldwijd drie miljard doses’

In een verklaring over de beslissing het vaccin terug te trekken, benadrukt AstraZeneca zelf dat het met het vaccin een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de strijd tegen Covid-19. ‘Volgens onafhankelijke schattingen heeft het vaccin alleen al in het eerste jaar ruim 6,5 miljoen levens gered en werden er wereldwijd ruim drie miljard doses toegediend’, zo schrijft het bedrijf.

Lees ook:

Venlose Suzan Storch (58) kreeg ernstige trombose na AstraZenecaprik

Bij klachten aan haar been dachten Suzan Storch en haar huisarts niet aan trombose of aan een bijwerking van haar vaccinatie. Het werd haar bijna fataal.

AstraZeneca wil het vertrouwen in zijn coronavaccin terugwinnen: ‘Onze taak is nog niet volbracht’

Het Brits-Zweedse AstraZeneca bracht als eerste een covid-vaccin op de markt, tegen kostprijs. Toch, in het jaar dat volgde, kelderde het vertrouwen. Alexandra Bishop, directeur van AstraZeneca Nederland, wil dat vertrouwen terugwinnen.