Terug naar de krant

Vier jaar celstraf geëist voor smokkel van 47 migranten

Leeslijst Nieuws
Mensensmokkel In december trof de Koninklijke Marechaussee 47 personen aan in een vrachtwagen bij een grenspost. Het Openbaar Ministerie eist vier jaar celstraf tegen de vrachtwagenchauffeur voor mensensmokkel.
Leeslijst

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar celstraf tegen een 33-jarige man voor mensensmokkel van 47 vreemdelingen. Dat meldt het OM woensdag in een persbericht.

In december trof de Koninklijke Marechaussee 47 personen aan in een vrachtwagen bij Hoek van Holland. De vrachtwagen stond in de rij voor de grenspost voor de veerpont naar Engeland. Een speurhond die menselijke geuren herkent, sloeg tijdens een standaardcontrole aan op de lading van de vrachtwagen. Onder de migranten waren mannen, vrouwen en kinderen uit onder andere Irak, Vietnam, Turkije en Albanië. De vrachtwagenchauffeur werd aangehouden en bekende tijdens het politieverhoor. Hij zou 45.000 euro krijgen voor de overdracht.

De officier van justitie wijst op de kwetsbare positie van de inzittenden. „Ze liepen gevaar om gewond te raken door de lading in de trailer, gevaar om onderkoeld te raken en misschien zelfs onwel te raken. Zij konden de zeer krappe ruimte waarin zij zich bevonden niet verlaten zonder hulp van buitenaf.” Daarnaast zou het volgens de officier van belang zijn om hoge straffen op te leggen „uit het oogpunt van preventie”, aangezien mensensmokkelaars gebruikmaken van „chaos rond de vluchtelingenproblematiek”. De 47 personen gingen destijds het vreemdelingentraject in en konden asiel aanvragen in Nederland.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in