Direct naar artikelinhoud
Vonnis

Gianni de W. krijgt 6,5 jaar cel, rechter hoopt dat hij niet in beroep gaat

Rechtbanktekening van Gianni de W. uit Etten-Leur.Beeld ANP

Gianni de W. moet 6,5 jaar de gevangenis in voor het jarenlang online misbruik van 172 vaak kwetsbare tieners. De rechtbank hoopt dat hij in het belang van de slachtoffers niet in hoger beroep gaat.


“U heeft heel veel meisjes enorm beschadigd. Zich niet bekommerd om het leed dat u hen aandeed, uw eigen gerief stond altijd voorop.” De rechtbank in Breda heeft weinig goede woorden over voor de wijze waarop Gianni de W. acht jaar lang talloze kwetsbare meisjes vanachter de computer in zijn greep had. De man uit Etten-Leur moet 6,5 jaar de gevangenis in voor de grootste sextortionzaak tot nu toen in Nederland. Daarnaast moet hij zich verplicht laten behandelen in een tbs-kliniek.

Gianni de W. (25) papte tot zijn aanhouding in 2022 via Snapchat en Instagram aan met 172 veelal minderjarige meisjes en verleidde hen pikante foto’s naar hem te sturen, vaak met geld in het vooruitzicht. Nadat hij de eerste beelden binnenkreeg, veranderde hij in ‘een tiran’ (zijn eigen woorden) die onder dreiging alles openbaar te maken steeds verder ging. Dat sommige meisjes duidelijk aangaven eraan onderdoor te gaan, remde hem nooit af. Zijn slachtoffers stuurden hem in totaal meer dan tweehonderdduizend bestanden. Tot heuse seksvideo’s aan toe, waarbij De W. tot in detail eiste wat hij wilde zien.

Schrijnende gevolgen

Het is voor kwetsbare mensen een van de grootste maatschappelijke problemen van de moderne tijd, schetst de rechtbank in het vonnis. “De ontwikkelingen in de digitale wereld, waarin iemand met kwade bedoelingen makkelijk in de wereld van anderen kan stappen. Soms met schrijnende gevolgen, zoals in deze zaak. Het is goed dat daar veel aandacht voor is.”

Uiteindelijk deden dertig slachtoffers aangifte tegen de systeembeheerder. De jongste was twaalf. Tijdens de vijf zittingsdagen in maart werden de dossiers van ‘Meisje 1’ tot en met ‘Meisje 30’ stuk voor stuk behandeld. De nietsontziende wijze waarop De W. zijn slachtoffers behandelde, leidde ook toen al tot zichtbare emoties bij de rechtbankvoorzitter. Zonder uitzondering is de psychische schade groot, nog los van de angst waarin de slachtoffers soms jarenlang leefden. Wie er aan de andere kant achter het beeldscherm zat, was De W. overigens om het even. Onder de meisjes die hij ’s avonds chanteerde, zaten bekenden die hij overdag als goede vriendinnen behandelde.

Tijdens de uitspraak staat de rechtbank net zo lang stil bij de slachtoffers als bij de rol van De W. Het gaat over de ‘dertig dappere, jonge vrouwen die opstonden tegen de jongeman die hun leven tot een hel maakte’. Over het meisje ‘dat niet naar de rechtbank durft te komen, omdat ze het haar ouders nog niet heeft kunnen vertellen’. En ‘de mogelijkheid die hen is ontnomen om hun ontluikende seksualiteit in een veilige omgeving te ontwikkelen’.

Kans op herhaling groot

Tegelijk blijft de vraag hoe een jongen met een ogenschijnlijk normaal leven achter de computer op slag veranderde in een monster. De gedragsdeskundigen die hem onderzochten, wijten dat moeiteloze onderscheid aan autistische, antisociale en seksuele stoornissen. Omdat de kans op herhaling groot is, legt de rechtbank naast de gevangenisstraf tbs met voorwaarden op. Die maatregel houdt onder meer in dat De W. zich verplicht in een kliniek moet laten behandelen, aansluitend begeleid moet wonen, geen contact met zijn slachtoffers en minderjarige meisjes mag opnemen en inzicht moet geven in nieuwe relaties die hij aangaat.

Ook moet De W. zijn slachtoffers in totaal ruim 91.000 euro schadevergoeding betalen. Hij kan uiteraard tegen zijn straf in beroep, maar opmerkelijk genoeg spreekt de rechtbank nadrukkelijk de hoop uit dat hij daarvan afziet. “Het is tijd dat de slachtoffers deze zaak kunnen afsluiten.”

Lees ook:

Sextortion: als Gianni Bryan werd, wilde hij alsmaar méér foto’s en video’s

Gianni de W. zou 172 jonge meisjes hebben gedwongen om duizenden seksuele foto’s en video’s van zichzelf te sturen. Hun tienerjaren zijn kapot. ‘Achter een beeldscherm walste ik over iedereen heen.’