RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Organisatie boos

Zweedse zanger draagt ondanks verbod Palestijnse sjaal op podium songfestival

Zweedse zanger draagt ondanks verbod Palestijnse sjaal op podium Songfestival

00:59

De Zweedse zanger Eric Saade heeft gisteren tijdens zijn openingsact op het Eurovisie Songfestival een steunbetuiging aan de bevolking van Gaza laten zien. Hoewel de organisator van het festival een uitdrukkelijk verbod op politieke uitingen had opgelegd, droeg de zanger een Palestijnse sjaal om zijn pols.

Saade, wiens vader Palestijns is, is niet de Zweedse inzending van dit jaar, maar hij trad op als openingsact aan het begin van de eerste halve finale. De zanger droeg om zijn pols een keffiyeh. Zo'n sjaal wordt vooral door mannen in Arabische landen gebruikt als hoofddeksel.

De organisator, European Broadcasting Union, is niet blij met de actie, omdat het tonen van Palestijnse vlaggen of andere symbolen verboden is: "Het is een liveprogramma. Iedereen die optreedt is zich bewust van de regels en we betreuren het dat Eric Saade hiervoor heeft gekozen."

De organisatie heeft het Zweedse optreden ook niet gepost op haar kanalen. Daarmee is het het enige optreden van gisteravond dat daar niet gedeeld werd.

Hier zie je wel bewegende beelden van het optreden:

Zweedse zanger draagt ondanks verbod Palestijnse sjaal op podium Songfestival

00:59

De organisatie wist wel te voorkomen dat de Ierse deelnemer Bambie Thug op het podium een politiek statement kon maken. De artiest had een boodschap op haar lichaam aangebracht. In het Ierse Ogham-alfabet stond er 'Ceasefire' (staakt-het-vuren) en 'Freedom for Palestine' geschreven. Dat moest verwijderd worden.

Gerechtigheid en vrede

"Het was erg belangrijk voor me want ik ben voor gerechtigheid en vrede", zei Thug na afloop van de eerste halve finale tijdens een persconferentie. "Ik moest de boodschap op aanwijzing van de EBU vandaag helaas veranderen naar enkel 'Crown the Witch'."

Thug plaatste zich voor de finale van zaterdag.

Er is bij deze editie veel te doen om politieke statements vanwege de oorlog in Gaza tussen Hamas en Israël. Eerder deed een groep Nederlanders een oproep aan de Nederlandse deelnemer Joost Klein om het festival te boycotten. Het liedje van Israël moest worden aangepast omdat de tekst enkele politieke boodschappen zou bevatten.

Deze
Lees ook:
Deze landen plaatsen zich voor finale Eurovisiesongfestival