RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Verbod voorkomen

TikTok wil niet verkocht worden, klaagt overheid VS aan

Een TikTok-gebruiker toont haar steun voor TikTok bij het Amerikaanse Capitool. Beeld © ANP

TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance slepen de Amerikaanse overheid voor de rechter. Ze willen een stokje steken voor gedwongen verkoop van de app aan een Amerikaanse eigenaar. Volgens een nieuwe wet heeft TikTok daar tot januari de tijd voor. Anders wordt de app verboden.

TikTok noemt de wet ongrondwettelijk. Het is volgens hen in strijd met meerdere Amerikaanse wetten, onder meer die het recht op vrijheid van meningsuiting regelt. Door de wet dreigen 170 miljoen Amerikanen toegang tot 'een unieke gemeenschap met meer dan 1 miljard mensen' mis te lopen, zegt TikTok.

ByteDance: verkoop of verbod is geen keuze  

De Amerikaanse president Biden zette twee weken geleden zijn handtekening onder de wet. Daardoor staan Bytedance en TikTok voor de keuze: verkopen aan een Amerikaanse eigenaar of een verbod riskeren. Maar dat is volgens hen geen échte keuze. Het bedrijf claimt dat het niet mogelijk om TikTok te verkopen.  

Er zouden, zo zegt het bedrijf, allerlei hindernissen zijn. Commercieel, technisch, maar ook juridisch. Die zijn niet op te lossen. Zeker niet binnen de 270 dagen die het bedrijf ervoor heeft gekregen, aldus ByteDance.  

Zorgen om Chinese spionage en beïnvloeding 

Amerikaanse politici zien de app als risico voor de nationale veiligheid. Ze zijn bang dat China bij ByteDance kan aankloppen en data kan inzien. Daardoor zouden dan gegevens van Amerikaanse burgers in handen van China komen.  

Maar nog veel belangrijk: China zou TikTok kunnen inzetten om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.  

Kan
Lees ook
Kan TikTok écht verboden worden in de VS? En vier andere vragen

Dat gevaar is niet meer aan de orde als de app Amerikaans eigendom is, zo is de veronderstelling. Dus schrijft de nieuwe wet voor dat app stores van Apple en Google de app niet meer mogen aanbieden, als het bedrijf niet in Amerikaanse handen is gekomen voor 19 januari 2025.  

TikTok ontkent, wet gevaar voor vrijheid van meningsuiting  

TikTok ontkent dat het gebruiksgegevens deelt en vindt dat er wordt gespeculeerd. Ze waarschuwen dat andere apps en ook uitgevers van nieuwsmedia nu ook risico lopen op een opgelegde verkoop of een verbod.  

Amerikaanse politici zouden met de wet de bescherming van de vrijheid van meningsuiting kunnen omzeilen, door een platform aan te merken als risico voor de nationale veiligheid, aldus TikTok.  

Europese
Lees ook
Europese Commissie dreigt met stilleggen nieuwe TikTok-dienst