Terug naar de krant

Gianni de W. veroordeeld tot 6,5 jaar cel en tbs in sextortion-zaak met dertig jonge slachtoffers

Leeslijst Nieuws
Uitspraak De 25-jarige man maakte zich schuldig aan zogeheten ‘sextortion’ door minderjarige meisjes af te persen met door henzelf verstrekte naaktbeelden en seksueel getinte video’s. Qua omvang geldt de strafzaak als de grootste Nederlandse sextortionzaak die voor de rechter is gekomen.
Leeslijst

De 25-jarige Gianni de W. is veroordeeld tot zesenhalf jaar cel en tbs voor online seksueel misbruik van dertig meisjes, van wie het merendeel minderjarig. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag bepaald. Eerder had het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwang geëist tegen hem.

De W. maakte zich schuldig aan zogeheten ‘sextortion’ door met naaktbeelden en seksueel getinte video’s minderjarige meisjes af te persen. Hij had meer dan honderd vrouwen en minderjarige meisjes overgehaald om naaktbeelden met hem te delen, soms tegen betaling, waarmee hij hen vervolgens chanteerde. Op de computer van Gianni de W. werden in 2022 ruim honderd mappen aan kinderpornografisch materiaal aangetroffen. Qua omvang geldt de strafzaak als de grootste Nederlandse sextortionzaak die voor de rechter is gekomen.

Hoewel De W. in totaal 172 slachtoffers zou hebben gemaakt, beperkt deze veroordeling zich tot dertig slachtoffers die aangifte of melding tegen hem hebben gedaan. 24 slachtoffers hadden een schadevergoeding geëist. De rechter kende die woensdag voor elk van hen toe, met bedragen die variëren tussen 500 en 10.000 euro.

Lees ook Na één naaktfoto zitten slachtoffers van ‘sextortion’ voor altijd in de tang
Sextortion begint onschuldig: ‘Hé, ik hou ook van dolfijnen!’

Correctie (8 mei 2024): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Gianni de W. veroordeeld werd tot zes jaar cel. Dat klopt niet. Hij krijgt zesenhalf jaar cel. Dat is hierboven aangepast.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in