RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Leven bekneld en bespeeld'

Gianni de W. veroordeeld tot 6,5 jaar cel in grote sextortionzaak

Rechtbanktekening van Gianni de W. Beeld © Editorial / ANP

De 25-jarige Gianni de W. is veroordeeld tot 6,5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor het online misbruiken van veelal minderjarige slachtoffers. Hij chanteerde zijn slachtoffers om veel naaktfoto's en expliciete seksvideo's te maken. De eis van het OM was zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De strafzaak is een van de grootste online misbruikzaken die in ons land voor de rechter is gekomen. Het zou in totaal gaan om 172 slachtoffers, maar de zaak beperkte zich tot de dertig slachtoffers die aangifte of melding hebben gedaan tegen de man. 24 meisjes hebben een verzoek tot schadevergoeding gedaan en de rechter kent dit toe aan hen allemaal. De bedragen lopen per persoon uiteen van 500 tot 10.000 euro. In totaal gaat het om ruim 90.000 euro.

"Een van de doelen van het strafrecht is vergelding. Gelet op de vele (jonge) slachtoffers die hij heeft gemaakt, is een lange celstraf op zijn plaats", zei de rechter. "Een ander doel is generale preventie. Ook daarom is een lange celstraf cruciaal en noodzakelijk."

Ook vriendin slachtoffer

Via sociale media kwam De W. met zijn slachtoffers in contact. Onder valse namen bood hij de meisjes geld aan voor het sturen van naaktbeelden. Maar hij betaalde nooit. Wel dreigde hij de beelden te verspreiden als ze niet nog meer materiaal zouden sturen. In enkele gevallen heeft hij dit ook daadwerkelijk gedaan. Deze praktijk staat bekend als sextortion.

Ook zijn voormalige goede vriendinnen en zijn toenmalige vriendin werden de dupe. De impact op de doorgaans kwetsbare slachtoffers was groot. Veel van hen zochten psychologische hulp, sommigen kregen suïcidale gedachten. Nog steeds heeft het impact op hen, zei de rechter vandaag.

Verschillende slachtoffers kwamen tijdens eerdere zittingsdagen aan het woord. Eén van de slachtoffers vertelde in de rechtbank hoe De W. haar leven heeft 'bekneld en bespeeld'. "Ik hoop dat jij je nu net zo gevangen voelt als ik mij dat jarenlang ook heb gevoeld", zei ze. Beluister haar verklaring hier:

'Jij hebt mijn leven zo lang bekneld en bespeeld'

00:39
Eén van de slachtoffers richtte zich in een eerdere zitting tot Gianni de W. in de rechtbank.

Een ander slachtoffer, een destijds 17-jarige meisje, verklaarde dat ze bang was en nauwelijks kon slapen door de bedreigingen. "Als ik in slaap gevallen was, kwam dat omdat ik uitgeput was van het huilen."

Lustobjecten

De W. handelde deels uit seksueel genot en vond het fijn controle uit te oefenen over slachtoffers, zei hij vorige week in de rechtbank. "Ik hield totaal geen rekening met hun gevoel", antwoordde hij toen de rechters hem eerder vroegen of hij vrouwen ziet als lustobjecten of als avatar in een game. 

Op de laptop van De W. werden 1560 mappen aangetroffen met allerlei naaktfoto's en -filmpjes. In sommige van deze mappen stonden in totaal weer 150 mappen die Snapchat genoemd waren, met foto's en video's van zijn slachtoffers.

Uit rapportages blijkt dat De W. een autismespectrumstoornis, borderline en een seksuele afwijking heeft. Hij is volgens gedragsdeskundigen minder toerekeningsvatbaar. De deskundigen adviseerden een behandeling omdat ze de kans op herhaling groot achtten. Inmiddels is hij daar al mee gestart en geven de deskundigen aan dat hij echt aantoont te willen veranderen.

Zij adviseerden de rechtbank om de verdachte tbs met voorwaarden op te leggen, een lichtere variant op tbs met dwang. Hiervoor heeft ook de verdediging eerder gepleit.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.