RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Week van de waarheid

Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan de formatietafel

Wilders vanochtend in Den Haag. Beeld © ANP

Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel klaar is", zei hij voorafgaand aan het overleg in deze finaleweek. BBB-leider Van der Plas klinkt nog hoopvoller: zij verwacht dat de partijen vandaag tot een formatieakkoord komen.

In deze finaleweek van de formatie noemt PVV-leider Geert Wilders elke dag 'een finaledag'. Voorafgaand aan het overleg van vandaag zei hij dat iedereen 'zijn best doet het te laten lukken.' Maar het is ook nog onzeker of het lukt, vervolgde Wilders. Hij benadrukte dat de partijen in de eindfase zitten. 

Tijd begint te dringen

De tijd begint de dringen: de deadline voor deze ronde is woensdag 15 mei. Gisteravond zeiden informateurs Van Zwol en Dijkgraaf dat het nog ingewikkeld is en er vandaag nog geen akkoord wordt verwacht. 

De deadline is over acht dagen, zeggen de informateurs. "Die dag om 23.55 uur moeten we een punt zetten."

Informateurs
Lees ook:
Informateurs Dijkgraaf en Van Zwol zien 'hele belangrijke' laatste week komen

Voorafgaand aan het overleg van vandaag wilde VVD-leider Dilan Yesilgöz niks kwijt. BBB-leider Van der Plas stond de pers wel uitgebreid te woord. Zij is het meest optimistisch van de vier partijen. "Wij zijn positief. Wij, de BBB. Ik hoop dat we vandaag tot een akkoord komen. Daar zit ik voor."

'Hard aan het werk'

 Inhoudelijk wilde de BBB-leider niks zeggen. Ook of er op bepaalde onderwerpen al een klap is gegeven, wilde ze niet kwijt.

Omtzigt (NSC) had een korte reactie: "We zijn hard aan het werk en we kijken waar we komen." 

Gisteren en maandag zaten de partijen urenlang bij elkaar. Ook vandaag wordt een lang overleg verwacht.