Direct naar artikelinhoud
Lezer: ‘Ik moet er niet aan denken dat de NPO verdwijnt’
Het antwoordLaura van Baars

Lezer: ‘Ik moet er niet aan denken dat de NPO verdwijnt’

De NPO is voor de meeste lezers die reageerden volstrekt onmisbaar. Vooral ‘Buitenhof’ wordt hoog gewaardeerd.

Concurrentie

Sportprogrammas krijgen veel te veel tijd op de NPO, zeker de nabeschouwingen van de voetbalwedstrijden. Maar de NPO mag wel blijven bestaan. Het journaal, Nieuwsuur en Op1 zorgen, in principe, voor onpartijdige informatie. Verder genieten wij van BinnensteBuiten, Bed & Breakfast, Door de Lage Landen en Tussen Kunst en Kitsch. Maar de NOS-website met lange achtergrondverhalen concurreert met de kranten. Waarom niet iedere week Tijdgeest en misschien ook de Verdieping van Trouw in de plaatselijke bibliotheek of buurthuis neerleggen?

Suzanne van der Kooij Den Hoorn

Zelf moet ik er niet aan denken om zonder NPO te blijven zitten. Mijn favorieten zijn Boer zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt, 3 op Reis en Bed & Breakfast. En dat verdient te blijven.

Willem Vizee Tiel

Liever podcasts

Het enige tv-programma dat ik bekijk, is het NOS Journaal van acht uur. Het kabelabonnement voor tv heb ik opgezegd. De nieuwssite van de NPO vind ik van goede kwaliteit en waardeer ik. Ik ben voor informatie over actuele onderwerpen overgestapt naar podcasts: nauwelijks reclame en geen rare jingles.

Piet Altena Vlissingen

Pretprogramma’s

De NPO moet blijven, al mogen van mij alle pretprogramma’s zoals Heel Holland Bakt en Boer zoekt Vrouw naar de commerciëlen. Ook het opdoeken van Op1 in deze vorm is een goed idee. Ik krijg jeuk van gekleurde journalistiek met hun bijbehorende presentatoren. Waar we meer van mogen hebben is onafhankelijke tv zoals Buitenhof, goed gemaakte achtergrond programma's en documentaires

Jan Willem Knoop Roden

Humoristisch én onderbouwd

Waar op commerciële zenders vind je een programma als Even tot hier, dat zo onderbouwd stellig neemt, op een volstrekt unieke humoristische wijze en ook nog handelt met authentieke betrokkenheid? Ik denk dat alleen al dit voorbeeld het antwoord geeft.

Niek Hofman Zwolle

Hekel aan reclame

Ik kijk graag naar rustige quizzen zoals 2 voor 12 en Met het mes op tafel en Engelse of Scandinavische detectives. Omdat bij de commerciëlen reclame tijdens programma’s is, kijk ik daar nooit naar. Als ik dat vertel zeggen mensen vaak: “Maar dan spoel je die toch gewoon door of je gaat even thee zetten?” Maar ik heb er een ontzettende hekel aan. Als de NPO verdwijnt, ga ik uitsluitend naar Eén, Canvas of BBC kijken of ik ga een boek lezen.

Carolien van Grinsven Amsterdam

Boodschapperig

De publieke omroep is heel nuttig, maar mij bekruipt ook wel het gevoel dat het een spiegel is waar multiculti-minded Nederland graag in kijkt om van zichzelf te genieten. Het is goed dat er aandacht is voor de verscheidenheid die onze samenleving kenmerkt, maar het is vaak boodschapperig en eenzijdig kritisch. Dat maakt de publieke omroep minder interessant en relevant dan ze kan zijn. Eén keer in de week Buitenhof maakt dat niet goed.

Gerard van Westerlaak Leeuwarden

Laura van Baars is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.