Terug naar de krant

Opnieuw twee Duitse politici aangevallen

Leeslijst Nieuws
Geweld In Berlijn is oud-burgemeester Franziska Giffey (SPD) aangevallen en in Dresden een 47-jarige politica van de Groenen. De motieven van de daders zijn vooralsnog onbekend.
Leeslijst

Opnieuw zijn twee Duitse politici belaagd. Franziska Giffey (SPD), oud-burgemeester van Berlijn, werd dinsdagmiddag in een bibliotheek in de hoofdstad aangevallen door een man. Dat melden Duitse media. De man sloeg haar met een tas met harde inhoud, eerst op haar nek en rug en daarna op haar hoofd. Giffey werd na de aanval verzorgd in het ziekenhuis. Ze heeft er lichte verwondingen aan overgehouden. Volgens de Duitse politie is de man gevlucht en is zijn motief onbekend.

In Dresden werd Yvonne Mosler, politica van de Groenen, aangevallen. Mosler was op pad met twee mediateams en een partijgenoot, toen ze werd belaagd door een 24-jarige vrouw en 34-jarige man. Ze zouden haar geduwd, bedreigd en bespuugd hebben. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de daders, die momenteel nog op vrije voeten zijn.

Lees ook Aanval op Europarlementariër Ecke is niet de eerste, maar wel een dieptepunt in Duitsland: ‘De sfeer is zeer gespannen’
Deelnemers aan een betoging in Berlijn op zondag, in reactie op de aanval op SPD-politicus Matthias Ecke, twee dagen eerder.

Vier dagen eerder werd politicus Matthias Ecke (SPD) zwaar mishandeld tijdens het plakken van campagneposters in Dresden. Ecke moest geopereerd worden aan zijn verwondingen.

De reeks aanvallen heeft geleid tot een oproep van de Duitse deelstaatministers van Binnenlandse Zaken en de landelijke politici tot meer politiebescherming van politici in Duitsland. Ook wil de huidige burgemeester van Berlijn, Kai Wegner, het hebben over zwaardere straffen voor aanvallen op politici.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in