RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen?

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?' teruggevonden. Het instituut spreekt van 'een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst'. De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

'Hamelen' was een mateloos populaire jeugdserie die KRO tussen 1972 en 1976 uitzond. De serie, die bestond uit 45 afleveringen, was gebaseerd op het Duitse sprookje De rattenvanger van Hamelen. De reeks telde meer dan honderd liedjes van Joop Stokkermans. De hoofdrollen werden gespeeld door Rob de Nijs, Ida Bons, Loeki Knol, Ab Hofstee en Martin Brozius. Grote bijrollen waren er voor John Lanting, Leen Jongewaard, Hetty Blok, Berend Boudewijn en Rita Corita.

Hamelen-ster
lees ook:
Hamelen-ster Loeki Knol terug in het theater

Beeld & Geluid ontving vorig jaar het archief van technicus Barry van der Sluis. In zijn archief bleken de opnamebanden te zitten die Harrie Geelen, de schrijver van de serie, gemaakt heeft op een Akai VT100, een zwart-wit videosysteem.. Na overzetting van de Akai-banden op VHS, eind jaren 80, gingen deze banden naar het archief van Van der Sluis. Van de vier afleveringen op Akai-band, die nu zijn opgedoken, blijken echter nooit VHS-kopieën gemaakt. Daarom werden deze altijd als verloren beschouwd.

Beeld & Geluid gaat, naast de vier 'nieuwe afleveringen' de komende tijd alle andere Akai-banden digitaliseren, zodat de serie na vijftig jaar weer compleet is. Er zijn slechts zes originele afleveringen bewaard gebleven. Deze liggen in het archief van Beeld & Geluid. Net als bijvoorbeeld Ja Zuster Nee Zuster werd de serie opgenomen op Ampex-banden die, vanwege de hoge kosten, vaak werden hergebruikt, met als gevolg dat veel materiaal verloren is gegaan.

Staart
lees ook:
Staart Gijs Staverman opgenomen in collectie Beeld & Geluid

In het weekend van 25 en 26 mei vindt de eerste editie van het nieuwe evenement Beeld & Geluid Spoelt Terug plaats. Tijdens deze archiefdagen is er een speciaal programma, waarin oude programma's centraal staan. Op zondag 26 mei vindt er een zaalprogramma plaats rondom Hamelen. Harm Edens gaat in gesprek met onder anderen schrijver Harrie Geelen, actrice Loeki Knol en Stanley Stokkermans, de zoon van Joop Stokkermans

Bron: ANP/RTL Boulevard