Kieskompas: eigenlijk moet ChristenUnie grootste partij zijn

Nieuws
Nederlandse kiezers zijn heel gematigd, veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. "Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn. De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid. Ze zijn gematigd en voorzichtig, ook over Europa. Die elementen vindt iedereen best prettig. De meeste mensen zitten ergens in het midden", aldus Blanken.
anp
woensdag 8 mei 2024 om 10:05
Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'
Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.' beeld anp

Het Kieskompas lanceert woensdag zijn stemhulp voor de Europese verkiezingen, die op 6 juni worden gehouden. Bezoekers krijgen dertig stellingen voorgelegd. Hun antwoorden worden vergeleken met de standpunten van partijen. De vragen gaan onder meer over stikstof, migratie, het aantal landen binnen de Europese Unie, een Europees leger en sociaal beleid. "Na dertig stellingen is de spanningsboog van mensen wel voorbij", aldus Blanken.

Die stellingen worden na uitgebreid onderzoek bedacht. Het Kieskompas sprak vooraf met ongeveer 10.000 mensen. Achter de selectie zit een gedachte. Blanken: "Als alle partijen hetzelfde vinden, doet een stelling niks. Je moet partijen uit elkaar kunnen halen", aldus Blanken. Ook moeten de onderwerpen een goed beeld van het publieke debat geven. Links en rechts moeten evenredige aandacht krijgen.

Europese Unie

Toch zit er dit jaar weer een stelling in die er volgens Blanken eigenlijk niet in thuishoort. Die gaat over de vraag of Nederland uit de Europese Unie moet stappen, net als het Verenigd Koninkrijk. Blanken: "Alleen Forum voor Democratie is het daarmee eens, de rest niet. De PVV heeft haar standpunt verlaten. Eigenlijk is het voor ons gewoon een slechte stelling. We hebben besloten de stelling er toch in te laten omdat nexit nog steeds in het openbare debat naar voren komt."

De vraag wordt wel aangevuld met een andere stelling, of lidmaatschap van de EU voornamelijk slecht is geweest voor Nederland. "Forum voor Democratie is het ook daar helemaal mee eens, maar er zijn een paar andere partijen die op neutraal staan. Daar kun je het sentiment over Europa goed zien."

Een schijntje

Bij de vorige Europese verkiezingen, vijf jaar geleden, vulden 300.000 Nederlandse kiezers het Kieskompas in. Dat is een schijntje vergeleken met de 3 miljoen bezoekers bij de afgelopen Kamerverkiezingen. Deze keer hoopt Blanken op 1,5 miljoen bezoekers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boven van l naar r: Lody van de Kamp, Moses Alagbe,  Rina Molenaar, Samuel Lee. Onder van l naar r: James Kennedy, Sara van Oordt, Alain Verheij

Hoe moet je als christen denken over het regeerakkoord? 'Het is een langzaam uitgesponnen zondeval'

De één ziet Wilders graag als minister-president, de ander kan niet geloven dat kerkgangers op deze partijen stemden. Hoe denken deze opinieleiders over het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB?

‘De langstudeerboete maakt het studenten onmogelijk om zichzelf te ontplooien naast hun studie', stellen critici.

Nieuwe kabinet straft studenten die dralen met 3.000 euro extra collegegeld per jaar. Wat zijn daarvan de gevolgen?

De langstudeerboete wordt na twaalf jaar weer van stal gehaald, zo staat in het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen. Vier vragen over de gevolgen.

De SGP-lijsttrekker in Europa, Bert-Jan Ruissen, zou op tweede pinksterdag te vinden zijn op Opwekking. Dat gaat nu niet door.

SGP wilde naar Opwekking, maar blaast plannen af: 'We zoeken andere manieren'

Na veel kritiek uit de reformatorische achterban besluit de SGP niet aanwezig te zijn op Opwekking. ‘We vinden het belangrijk om samenbindend te zijn.’

‘Waar ik wél echt mijn best voor moest doen, is dat we niet meer gaan sturen op de krimp van de veestapel’, zei Van der Plas.

Boeren zijn dolblij vanwege de landbouwpassage in het coalitieakkoord. Maar hoe werkbaar is het?

Boeren juichen, want ‘hun’ BBB heeft voor een gouden landbouwpassage gezorgd in het hoofdlijnenakkoord. Wat daarvan écht gaat lukken, is nog zeer de vraag.

Demissionair ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Samenwerking) in de Tweede Kamer tijdens het debat over de situatie in Gaza.

Nederland verhoogt druk op Israël en stelt associatieakkoord tussen EU en Israël ter discussie

Nederland gaat in de Europese Unie het associatieverdrag met Israël ter discussie stellen. Deze ‘nieuwe stap’ zet het demissionaire kabinet omdat Israël onvoldoende zorgt voor ‘voldoende water, voedsel en onderdak.’

SGP'er Chris Stoffer bij een formatiedebat in maart, met Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV).

Oude verschillen herleven: ook nu verbindt een afkeer van progressief-links de SGP met Wilders

Het rechtse feestlied van Geert Wilders brengt opnieuw diepe verschillen tussen ChristenUnie en SGP aan het licht. Terwijl Mirjam Bikker een onrealistische 'droomvlucht' ziet, is Chris Stoffer vooral 'positief gestemd'.