RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
In het hele land

Nacht vol Russische luchtaanvallen op energiefaciliteiten Oekraïne

Schade in Kyiv door een Russische luchtaanval afgelopen nacht. Beeld © AP

Rusland heeft afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd in verschillende Oekraïense regio's, onder meer in Kyiv Poltava en Lviv. De Oekraïense minister van Energie meldt dat de aanvallen gericht waren op energiefaciliteiten. Het grootste particuliere elektriciteitsbedrijf van Oekraïne meldt ernstige schade.

Bij de aanvallen zijn geen gewonden en doden gevallen, maar gouverneurs van de verschillende regio's spreken wel over schade en brand.

Drie energiecentrales van het grootste particuliere elektriciteitsbedrijf, DTEK, zijn volgens het bedrijf ernstig beschadigd geraakt. Het gaat daarbij met name om de apparatuur. "Energietechnici werken momenteel aan het elimineren van de gevolgen van de aanval", schrijft het bedrijf op Telegram.

De
Lees ook:
De raketten blijven komen, maar luchtafweer Oekraïne raakt op

De Oekraïense krijgsmacht meldt dat de luchtverdedigingssystemen in onder andere Kyiv en de West-Oekraïense stad Lviv geactiveerd waren. Volgens de luchtmacht vuurde Rusland 55 raketten af waarvan er 39 zouden zijn neergehaald. Ook 20 van de 21 drones zouden uit de lucht zijn geschoten.

Dat niet alle Russische raketten kunnen worden neergehaald, is al langer het geval. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky herhaalt regelmatig de oproep dat zijn land meer luchtverdedigingsmiddelen nodig heeft. "Oekraïne is een beetje door de voorraden luchtafweer heen", zei oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif hier drie weken geleden over.

8 mei

Vandaag, 8 mei, is de dag waarop in Oekraïne wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat laat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky weten op X. 

Hij noemt in zijn post de Russische president Vladimir Poetin een 'nazi'. De aanvallen noemt hij 'Russische terreur'.

Sancties
Lees ook:
Sancties tegen Rusland om chemische wapens: 'VS heeft echt wel bewijzen'