Terug naar de krant

AstraZeneca trekt coronavaccins wereldwijd terug

Leeslijst Nieuws
Pandemie Al snel na de ingebruikname werd duidelijk dat het AstraZeneca-vaccin in zeer zeldzame gevallen risico op trombose kan veroorzaken, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. In Nederland wordt het vaccin al sinds eind 2021 niet meer toegediend.
Leeslijst

Medicijnfabrikant AstraZeneca heeft sinds dinsdag alle coronavaccins wereldwijd teruggetrokken. Dat schrijven Britse media woensdag. Het farmaceutische bedrijf trok in maart al vrijwillig zijn vergunning in voor het in de handel brengen van het geneesmiddel in de Europese Unie. Volgens het bedrijf zijn er sinds de pandemie voldoende andere aangepaste vaccins op de markt gekomen die zich richten op de verschillende coronavarianten, en is de verkoop van het AstraZeneca-vaccin daardoor ook gedaald.

In Nederland wordt het vaccin al sinds eind 2021 niet meer toegediend. Al snel na de ingebruikname werd duidelijk dat het AstraZeneca-vaccin in zeer zeldzame gevallen risico op trombose kan veroorzaken, in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. AstraZeneca nam deze mogelijke bijwerking - ook wel ‘trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) genoemd - in februari 2022 op in de bijsluiter van het vaccin.

Tegen het farmaceutische bedrijf loopt momenteel een collectieve rechtszaak omdat gebruik van zijn vaccin in tientallen gevallen ernstig letsel en soms zelfs de dood zou hebben veroorzaakt. AstraZeneca benadrukt dat het vaccin „volgens onafhankelijke schattingen” alleen al in het eerste jaar van gebruik ruim 6,5 miljoen levens heeft gered en van het medicijn wereldwijd ruim 3 miljard doses werden geleverd.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in