RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Heftig

Serie over moord op Marianne Vaatstra gemaakt: 'Akelig actueel'

Beeld © ANP

Regisseur Michiel van Erp (60) en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama 'Een van ons' gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

"Hoewel de serie is geïnspireerd op een 25 jaar oud misdrijf, is het verhaal nog steeds akelig actueel"

De zestienjarige Marianne werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland bij Feankleaster. Ze was verkracht en vermoord. In Friesland, maar ook in de rest van Nederland, werd geschokt gereageerd op de brute moord. Mede door de aandacht die Peter R. de Vries in talloze uitzendingen aan de zaak besteedde, kwam er in 2012 een grootschalig DNA-onderzoek. Uiteindelijk werd Jasper S. opgepakt na een honderd procent DNA-match, met materiaal dat op het lichaam van Marianne was gevonden.

Bauke
lees ook:
Bauke Vaatstra overleden, vader van vermoorde Marianne Vaatstra

De serie Een van ons portretteert de dertien jaar durende zoektocht naar de dader van de verkrachting en moord op een 16-jarige jonge vrouw, die precies tussen het fictieve dorp Griesbeek en een AZC wordt gevonden. De moordzaak verscheurt niet alleen hele families en een dorp, maar houdt uiteindelijk het hele land bezig én legt de ziel van een nieuwe eeuw bloot. In elke aflevering wordt het verhaal vanuit een ander hoofdpersonage belicht.

"Hoewel de serie is geïnspireerd op een 25 jaar oud misdrijf, is het verhaal nog steeds akelig actueel", stelt producent Pieter Kuijpers. Michiel vindt de aantrekkingskracht van het verhaal dat de moord 'bij de bewoners van het dorpje een katalysator was voor alles wat een mens eigenlijk niet wil tonen: achterdocht, wantrouwen, opportunisme, verraad'. "De gebeurtenissen van toen lijken sprekend op de stand van ons land nu, waar xenofobie, complotdenken en het voor eigen rechter willen spelen aan de orde van de dag zijn."

Peter
lees ook:
Peter R. de Vries rol in docu over moord op Marianne Vaatstra

De cast wordt later bekendgemaakt.

Bron: ANP