Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Amalia stopt met terugstorten van haar onkostenvergoeding

Prinses Amalia stopt met het terugstorten van haar onkostenvergoeding per volgend jaar. Dat blijkt uit een brief van de prinses aan premier Rutte. Zolang Amalia studeert, zal ze wel het inkomensdeel van haar vergoeding terugstorten. Ze rondt de komende maanden het tweede jaar van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam af.

Prinses Amalia op Koningsdag 2024 in Emmen.Beeld Brunopress

Sinds haar 18de verjaardag, eind 2021, heeft prinses Amalia recht op een wettelijke uitkering, over dit jaar gaat het in totaal om ruim 1,8 miljoen euro. In een brief aan premier Rutte liet ze voor haar 18de verjaardag weten deze uitkering terug te storten. ‘Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze coronatijden.’

Nu ze in haar functie als Prinses van Oranje, zoals haar officiële titel luidt, steeds meer kosten moet maken, schrijft ze de premier het deel dat ze voor onkosten aan kan wenden (1,5 miljoen) per 1 januari 2025 niet meer terug te zullen storten. Wel blijft ze dat tot het einde van haar studietijd doen met het inkomensdeel (322.000 euro).

‘Met het verstrijken van de tijd en na verrassende omstandigheden is inmiddels voorzienbaar dat ik rekening moet houden met personele en materiële uitgaven met het oog op een zelfstandige en onafhankelijke invulling van mijn functie, waaronder een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf,’ schrijft de inmiddels 20-jarige prinses nu aan premier Rutte. Met de ‘verrassende omstandigheden’ doelt Amalia op de zware bedreigingen aan haar adres, waardoor ze in de beginfase van haar studietijd noodgedwongen weer bij haar ouders op paleis Huis ten Bosch in Den Haag moest wonen.

Madrid

Vorig jaar verbleef de prinses om grotendeels in de Spaanse hoofdstad Madrid, waar ze wat meer bewegingsvrijheid had dan in Nederland. Vanuit Madrid zette ze haar studie Politics, Psychology, Law & Economics aan de Universiteit van Amsterdam voort. Afgelopen april, tijdens het staatsbezoek van het Spaanse koningspaar, bedankte koning Willem-Alexander het Spaanse volk, koning Felipe en koningin Letizia voor hun gastvrijheid. “Een ontroerende demonstratie van vriendschap in een moeilijke tijd,” zei de vorst in zijn tafelrede bij het staatsbanket in het paleis op de Dam in Amsterdam.

Daar woont en studeert Amalia sinds enkele maanden weer, zoals de planning was totdat de bedreigingen aan het licht kwamen. Die dreiging is niet weg, maar door het nemen van niet-gespecificeerde maatregelen kan ze daar nu wel leven.

Secretaris

Uit de brief van Amalia aan premier Rutte valt op te maken dat Amalia volgend jaar een particulier secretaris krijgt, die haar bijstaat. De meest geschikte kandidaat daarvoor lijkt Eveline van den Bent, een vertrouweling van Amalia en haar zusjes. De vroegere nanny van de Oranjes, die tegenwoordig particulier secretaris van het koningspaar is, is er altijd bij als Amalia in haar rol als prinses ergens opduikt. Ze reisde bijvoorbeeld mee naar de Antillen, waar Amalia begin 2023 werd voorgesteld, en ze is er op Koningsdag ook steevast bij. Tegen haar biograaf Claudia de Breij zei Amalia in 2021 over Van den Bent: “Ze kent ons behoorlijk goed. Ze heeft door wat ik niet zo leuk vind en ze ziet het zo wanneer ik een fotoshoot zat ben.”

Premier Rutte schrijft in zijn antwoord aan Amalia dat hij ‘begrip en waardering voor uw persoonlijke overwegingen’, heeft. Ook wenst de minister-president de prinses ‘veel succes bij de verdere voortzetting van uw studie’.

De brief van Amalia.Beeld .