Direct naar artikelinhoud
Nieuws

OM: Marouan B. (23) gaf via Snapchat opdracht voor dodelijke roofoverval op partyorganisator Lorenzo (29)

Marouan B. (23) gaf volgens het Openbaar Ministerie (OM) via Snapchat opdracht voor de dodelijke roofoverval op de Amsterdamse party-organisator Lorenzo (29) in Vinkeveen op 4 december van vorig jaar. De drie aangehouden verdachten zouden uit zijn geweest op het horloge van het slachtoffer.

De parkeergarage aan de Pijlstaartlaan Vinkeveen was plaats delict.Beeld ANP / Hollandse Hoogte / NieuwsFoto

Voor B. was het de eerste keer dat hij in de zaak moest voorkomen op een pro-formazitting. De officier van justitie liet daar weten dat er wat hem betreft ‘genoeg technisch bewijs’ ligt dat Marouan B. de eigenaar van een Snapchataccount Binko was, waarmee de dodelijke roofoverval werd aangestuurd. Hij zou Koen B. (20) en Tyrese H. (20) via het sociale mediaplatform opdracht voor de overval hebben gegeven.

Het account dat Marouan B. gebruikte zou zijn aangemaakt met het IP-adres van het ouderlijk huis van Marouan B. en ook werd de telefoon geactiveerd met het Apple-account van de verdachte. De telefoon werd gekocht via een Marktplaatsaccount van Mohamed B., hij zocht op de telefoon van zijn zus naar de overval in ‘Vinkeveen’ en zou na de verkeerde afloop van de overval daarover gecommuniceerd hebben met zijn zus en haar hebben gevraagd berichten erover te verwijderen.

Puzzelstukjes

Marouan B. zei tijdens de zitting dat hij op advies van zijn advocaat nog niets wilde verklaren. Die had ook nog geen aanvullende onderzoekswensen, omdat er ‘best veel in een laat stadium is bijgekomen’. De advocaat zei alle aanvullende stukken eerst goed te moeten bestuderen ‘om de puzzelstukjes bij de puzzel te voegen die er al lag’. Wel moet er volgens hem kritisch gekeken worden of de koppeling tussen zijn cliënt en het Snapchataccount Binko wel gemaakt kan worden en klopt.

Voor Koen B. en Tyrese H. was het de tweede pro-formazitting in hun zaak. B. heeft al bekend dat hij de uitvoerder was van de roofoverval. Hij gaat binnenkort voor een psychologisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum.

H. zou volgens het OM de chauffeur zijn geweest die Koen B. vanuit Amsterdam naar Vinkeveen reed en hem het mes gaf waarmee hij Lorenzo moest bedreigen, zodat die zijn horloge af zou staan. Lorenzo was enkele dagen voordat hij om het leven werd gebracht vanuit Amsterdam naar het appartementencomplex in Vinkeveen verhuisd. Hij wilde naar de sportschool gaan toen hij werd neergestoken. Lorenzo werd door ambulancepersoneel nog gereanimeerd, maar overleed onderweg naar het ziekenhuis alsnog, in de ambulance.

Supperclub

In het Amsterdamse nachtleven was Lorenzo een bekende. Hij organiseerde feesten in de Supperclub en de laatste tijd was hij bezig met Wwhorship en het op Curaçao populaire Boatchella, dat onderdeel is van het drijvende festival Fuikdag. In het verleden organiseerde hij ook feesten in de clubs Abe en Blue Ivy. Vrienden en bekenden van Lorenzo vertelden na zijn dood dat de partyorganisator niet verwikkeld was in een conflict. Op zijn Instagram was hij te zien op foto’s waarop hij een Rolex Daytona of Patek Philippe droeg. Na de steekpartij ging al vrij snel het gerucht dat dit het motief zou zijn.

H. verklaarde, net als Marouan B., tijdens zijn tweede pro-formazitting nog niets. Wel wilde hij als enige verdachte dat zijn voorlopige hechtenis geschorst zou worden. Daar ging de rechtbank niet in mee. Alle drie blijven ze vastzitten. 16 juli is de volgende pro-formazitting in de zaak.

Over de auteur: Jesper Roele schrijft sinds 2019 voor Het Parool over alledaags nieuws uit Amsterdam, festivals, het nachtleven en de tech-sector. Tips kan je sturen naar j.roele@parool.nl.