Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? ‘Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn’

Interview
Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, bieden propaganda en complotten een gevoel van saamhorigheid. Desinformatiedeskundige Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. ‘Bij een Rus direct beginnen over oorlogsmisdaden heeft geen zin.’
Hanke van den Broek Hanke van den Broek
woensdag 8 mei 2024 om 06:20 aangepast 10 mei 2024 19:42
Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.
Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov. beeld epa / Maxim Shipenkov

Als jongetje in het Londen van de jaren tachtig was Peter Pomerantsev een makkelijk doelwit voor klasgenootjes. ‘De Russische spion’ noemden ze hem plagend, niet wetend waar zijn geboorteplaats Kyiv precies lag. Niet dat hij in Oekraïne was opgegroeid; toen hij een paar maanden oud was, waren zijn ouders  - Sovjetdissidenten - uit de Sovjetunie vertrokken naar het Westen. Na veel verhuizingen kwam het gezin in Londen terecht.

‘Ik groeide op tussen culturen, tussen talen’, vertelt Pomerantsev vanuit zijn zonnige achtertuin in Washington. ‘Als ‘vijandig kind’, een Sovjetkind in Engeland, werd ik ervan beschuldigd iets te zijn wat ik niet was.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister Benny Gantz staat journalisten te woord.

Minister Gantz dreigt uit coalitie te stappen als Netanyahu niet gauw met een goed plan voor Gaza komt

Minister Benny Gantz uit felle kritiek op minister-president Benjamin Netanyahu’s ondoordachte manier van oorlogvoeren in Gaza. Hij dreigt te vertrekken uit de coalitieregering.

De presidenten Poetin en Xi met hun Gezamenlijke Verklaring over 'partnerschap en strategische samenwerking in een nieuw tijdperk'

Xi en Poetin hebben de gezamenlijke toekomst van de mensheid uitgetekend, beweren ze

De Russische en Chinese leiders Poetin en Xi hebben over bijna alles afspraken gemaakt. Maar boven alles staat hun plan om de wereldorde te veranderen naar hun inzichten, zo stellen ze in hun ‘Gezamenlijke Verklaring’.

Boeren protesteren in Brussel tegen onder meer de strenge Europese milieunormen.

Brussel fronst de wenkbrauwen over 'driefrontenoorlog' van nieuw kabinet tegen de EU

Het aanstaande ‘kabinet van hoop, lef en trots’ verlangt nogal wat van de Europese Unie. Hoe groot is de kans dat al die wensen - onder meer op het gebied van migratie en milieu - worden ingewilligd?

De nomadische levensstijl van de Masai staat onder druk.

Hoe Keniaanse Masai overleven in een warmere wereld. 'Tijdens de vorige droogte verloor ik 27 van mijn 30 geiten'

De Masai wapenen zich met ‘halve manen’ tegen droogtes - die intenser worden én langer duren. ‘Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, de mensheid vindt uiteindelijk een weg.’

Met een Slowaakse vlag in zijn handen staat een man bij het ziekenhuis waar de neergeschoten Robert Fico wordt verpleegd. De man met de vla bidt voor het herstel van de premier.

Bratislava siddert de dag na de aanslag op Fico. 'Ik ben bang voor nog meer angst en chaos'

Slowaken zijn geschokt door de aanslag op premier Fico, van slag dat de polarisatie in het land hiertoe heeft geleid. De meeste politici manen tot kalmte, maar sommigen gooien olie op het vuur in hun zoektocht naar een schuldige.

Palestijnen vluchten weg uit het kamp Jabalia, tijdens een nieuwe operatie van Israël tegen Hamas.

Israëlische strijdkrachten in verzet - de 'totale overwinning' van Netanyahu is een illusie zonder plan

Israël heeft een sobere 76e verjaardag gevierd, midden in oorlogstijd. En met een harde waarschuwing van de militaire top aan premier Netanyahu: zonder een plan voor een bestuur in Gaza wordt dit een permanente oorlog.