Direct naar artikelinhoud
NieuwsDrugs

‘Veelbelovende’ resultaten voor chemische afbraak van cocaïnevangsten

‘Veelbelovende’ resultaten voor chemische afbraak van cocaïnevangsten
Beeld BELGA

Sinds een spectaculaire poging tot overval in de opslagplaats van de douane is het duidelijk: de tijd tussen inbeslagname en vernietiging van cocaïne moet korter. Nu is er een doorbraak, want de vernietiging zou al binnen het anderhalf uur kunnen.

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) gaf de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) de opdracht om na te gaan of drugs op chemische wijze snel vernietigd kunnen worden. Hoe ver staat het onderzoek vandaag? “De eerste resultaten zijn veelbelovend”, vertelt Demir.

Onderzoekers zijn erin geslaagd om cocaïne volledig chemisch te degraderen in anderhalf uur. De tests werden op kleine schaal uitgevoerd, maar Demir wil snel verdergaan met grotere hoeveelheden cocaïne. Details over het proces kan ze niet geven wegens veiligheidsmaatregelen.

“We gebruiken huis-tuin-en-keukenmiddelen en een specifieke warmteregeling. We krijgen soms de kritiek dat chemische afbraak eenvoudig is. Maar onderzoek leert dat cocaïne heel stabiel is en oplossen met water en zuren lukt gewoonweg niet”, klinkt het.

Zo blijkt dat er na de chemische degradatie nog steeds een verbranding moet plaatsvinden. Wat is dan het verschil met het vorige verbrandingsproces? “De verbranding kan nu sneller, veiliger en goedkoper, en de cocaïne kan mee in de oven bij ander gevaarlijk afval. Zonder chemische degradatie moet de cocaïne apart verbrand worden, wat veel meer tijd in beslag neemt”, vertelt het kabinet van Demir. Vlaanderen is de eerste regio die drugs op chemische wijze probeert te vernietigen.

Recordvangsten

De haven van Antwerpen is een van de belangrijkste doorvoerhavens voor drugscriminelen. De voorbije jaren volgden de recordvangsten cocaïne elkaar razendsnel op. In 2023 werd er 121 ton onderschept in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Dat was 10 procent meer dan de recordvangst van het jaar ervoor. De douane slaagt er steeds beter in om drugs te onderscheppen. Maar dat betekent ook dat er steeds meer drugs vernietigd moeten worden. En hoe langer de drugs in depots blijven liggen, hoe onveiliger de situatie dreigt te worden.

In november 2023 werden twee havenarbeiders vastgebonden en bedreigd terwijl criminelen inbraken in de douanedepot om de in beslag genomen drugs te stelen. Demir introduceerde na dat incident zogenaamde ‘fast lanes’. Daardoor kon de douane, binnen drie uur na aanvraag, terecht in een verbrandingsoven. Er werden ook militairen ingezet om de depots te helpen bewaken. Het is tijdens die periode dat Demir het onderzoek bestelde bij het VITO, idealiter wil de minister binnen vijf maanden overgaan naar de operationale fase.