Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

VUB lanceert nieuwe leerstoel ‘Sporen van het verzet’

VUB lanceert nieuwe leerstoel ‘Sporen van het verzet’

De VUB richt een leerstoel op die zich buigt over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een onderbelicht thema, zo stelt de universiteit. ‘Over Hitler vind je een bibliotheek vol naslagwerken, over het Belgische verzet misschien een rekje.’

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft sinds vandaag een nieuwe leerstoel met de titel ‘sporen van het verzet’. Het doel is om vier jaar lang onderzoek te verrichten naar het Belgische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kennis die uit de studie voortvloeit, willen ze delen met het brede publiek. Via sociale media, podcasts en lezingen moet de, volgens hen, onderbelichte geschiedenis van het verzet meer aandacht krijgen. En dat mag wat kosten. De universiteit wil jaarlijks 50.000 euro ophoesten om dit project te realiseren.

De leerstoel wordt opgericht in samenwerking met de vzw Helden van het verzet. Dany Neudt, oprichter van die vzw, benadrukt dat veel bronnen over het Belgische verzet onvoldoende onderzocht zijn. “Over Hitler vind je een bibliotheek vol naslagwerken, over het Belgische verzet misschien een rekje.”

Vandaag wordt de leerstoel officieel voorgesteld op de VUB- campus in Etterbeek. Dat is geen toeval: het is exact 79 jaar geleden dat nazi-Duitsland zich overgaf en en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Aan de VUB herdenken ze ‘V-day’, de dag waarop de waarden van vrijheid en verzet gevierd worden, op gepaste wijze. “Wanneer de vrijheid in gevaar komt, is verzet belangrijk”, klinkt het bij de universiteit.

Verschillende personen zullen er vandaag een toespraak houden, onder wie Henri Heimans, zoon van verzetsstrijders. Later op de dag wordt er een pad ingehuldigd als ‘Verzetspad’, voorzien van erkenningsplaten om verzetsmensen te herdenken.