Hof beslist over onder meer vervolg hoger beroep Marengo

Nieuws
Het gerechtshof Amsterdam beslist woensdag over de verzoeken van advocaten in het liquidatieproces Marengo. Deze verzoeken zijn vorige maand gedaan, tijdens de allereerste zittingen in het hoger beroep van de omvangrijke strafzaak.
anp
woensdag 8 mei 2024 om 04:05
Afbeelding
beeld anp

De advocaten van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi hadden vraagtekens gezet bij de voorzitter van het hof. De advocaten vrezen dat de voorzitter van het hof niet objectief genoeg naar het omvangrijke liquidatieproces kan kijken, omdat hij eerder voorzitter was van een ander megaproces, genaamd Passage. Net als in Passage speelt ook in Marengo een kroongetuige die belastende verklaringen heeft afgelegd een belangrijke rol.

Ook zal het hof kijken naar de situatie van een van de verdachten die momenteel nog zonder advocaat zit. Kroongetuige Nabil B. zat ook zonder advocaat, maar deze week werd duidelijk dat Peter Schouten zich opnieuw als zijn raadsman heeft gesteld.

De rechtbank Amsterdam heeft eind februari na zes jaar uitspraak gedaan in het monsterproces. Alle zeventien verdachten werden veroordeeld, drie van hen - Taghi, Saïd R. en Mario R. - tot een levenslange gevangenisstraf.

Het Marengo-proces draait om zes moorden en verschillende moordpogingen. In veertien zaken van de zeventien verdachten in het proces is hoger beroep ingesteld. Het is nog niet duidelijk hoe lang het beroep zal duren. Tot in ieder geval eind dit jaar zijn blokken van zittingsdagen ingepland, het eerstvolgende zittingsblok is vanaf 24 juni.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

Afbeelding

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een 'onveilige situatie'.

Afbeelding

Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College.

Afbeelding

Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een 'eenzame wolf' was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

Afbeelding

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. 'De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal.'

Afbeelding

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten.