Dijkgraaf Luzette Kroon: ‘Ga je de verontreiniging allemaal weghalen? Dat kost ontzettend veel geld.’
Volledig scherm
PREMIUM
Dijkgraaf Luzette Kroon: ‘Ga je de verontreiniging allemaal weghalen? Dat kost ontzettend veel geld.’ © Foto Niels de Vries

PFAS in de polder: enorme vondst in Friese sloot doet ergste vrezen voor rest van Nederland

In Friesland konden ze hun ogen niet geloven, toen ze zagen dat op sommige plekken in het water maar liefst negenhonderd keer zoveel PFAS zitten als volgens officiële richtlijnen wenselijk. Hoe kan dat, zonder een bedrijf als Chemours in de buurt? En als het in het hoge noorden gevonden wordt, waar dan nog meer? Dijkgraaf Luzette Kroon vraagt om een landelijke aanpak. ,,Het Rijk moet bepalen hoe we hiermee omgaan.”

94 reacties

  • Rubbie Limburg

    1 week geleden
    En nog liggen de spuitbussen met PFAS om je schoenen in te spuiten tegen vuil nog steeds in de winkel.
  • Piet Rees

    1 week geleden
    Dijkgraaf Luzette Kroon: ‘Ga je de verontreiniging allemaal weghalen? Dat kost ontzettend veel geld.’ Hier wordt geld weggezet als argument om met onze gezondheid te spelen, hoe kwalijk kun je zijn. Bah.
  • Jos Bessems

    1 week geleden
    Wat onze (nieuwe) regering nu eindelijk eens moet gaan doen is meer en beter luisteren naar wetenschappers dan naar lobbyisten van grote industrieen. Om vervolgens het voorzorgsprincipe te gebruiken in plaats van economisch gewin voor te laten gaan. Voorkomen is (bijna) altijd beter en goedkoper en vooral veiliger dan laten gaan en we zien wel en dan moeten saneren.
  • Van Rossum

    1 week geleden
    Spreiding hou je niet tegen.
  • peter willems

    1 week geleden
    De PFAS crisis is coming!
  1. Eriks ouders onthulden geheim dat ze jaren met zich mee droegen: hij heeft inderdaad een tweelingbroer
    PREMIUM

    Eriks ouders onthulden geheim dat ze jaren met zich mee droegen: hij heeft inderdaad een tweeling­broer

    De eeneiige tweelingbroers Peter en Erik vierden donderdag hun 57ste verjaardag, maar ze kennen elkaar pas 40 jaar. Na hun geboorte werden ze gescheiden en door verschillende gezinnen geadopteerd. In een documentaire gaan ze op zoek naar de waarheid. Waren ze proefkonijnen in een sociaal experiment? Het onwaarschijnlijke verhaal van twee ‘identieke vreemden’, die elkaar door een bijzonder toeval vonden.
    Blauwestad, Middelstum
  2. Wendell C. roept zijn dochter naar huis, daarna opent de politieagent het vuur op z’n gezin
    PREMIUM
    Reconstructie

    Wendell C. roept zijn dochter naar huis, daarna opent de politie­agent het vuur op z’n gezin

    Op zijn badslippers loopt Wendell (35) het politiebureau in, pakt zijn dienstwapen, en gaat naar huis. Daar schiet hij zijn twee jonge dochters dood. Om daarna zijn vrouw Maryori (27) te vermoorden - en ten slotte zichzelf. Dit is het verhaal over hoe een politieagent met PTSS in slechts enkele minuten vele levens kon verwoesten. En hoe moeder en oma Margarita Gressman nog altijd strijdt voor gerechtigheid. ,,Ik ben als een clown, ik heb een grote glimlach maar van binnen huil ik.”
    Dordrecht