De trappisten van abdij Koningshoeven zijn niet alleen bierbrouwers. Ook hun kazen vallen in de prijzen

Achtergrond
De trappistenbieren van abdij Koningshoeven uit het Brabantse Berkel-Enschot zijn beroemd, maar dat de broeders prijswinnende kazen weten te maken, is minder bekend. Een uniek kijkje achter de kloosterdeuren.
Sanne Gerrits Sanne Gerrits
woensdag 8 mei 2024 om 02:00 aangepast 09:11
Vader abt Isaac Majoor toont een van de prijswinnende kazen die liggen te rijpen in de kelder van abdij Koningshoeven.
Vader abt Isaac Majoor toont een van de prijswinnende kazen die liggen te rijpen in de kelder van abdij Koningshoeven. beeld Merlin Daleman

Berkel-Enschot

Er heerst Brabantse gezelligheid op het erf van de abdij. Broeder Eucherius komt met zijn armen vol koekjes uit de kloosterbakkerij, maar wijst vriendelijk de weg naar de kaasmakerij. Sinds twee jaar is hij nu novice bij de Trappisten, zijn naam betekent ‘goed in het handenwerk’. ‘Helaas ben ik niet zo handig als mijn naam doet vermoeden’. 

Natuurlijk lopen er op de abdij betaalde krachten rond, maar de broedergemeenschap neemt actief deel aan het productieproces. Het bier, de broden en de kaas maakten van de abdij onder de rook van Tilburg niet alleen een zelfvoorzienende, maar zelfs een welvarende gemeenschap. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam gewijd  Ida Peerdeman beweerde tussen 1945 en 1959 Maria te hebben gezien. Uiteindelijk dwong Rome de bisschop van Haarlem in 2020 om het negatieve oordeel over de verschijningen te accepteren en aan zijn gelovigen mee te delen.

Wanneer is Maria verschenen, wanneer niet? Vaticaan wil voortaan Amsterdamse toestanden voorkomen

Mariaverschijningen en bloedende heiligenbeelden. Lokale bisschoppen hadden veel vrijheid, maar het Vaticaan trapt nu op de rem. Met de ‘Amsterdamse verschijningen’ als ultiem voorbeeld van hoe het niet meer moet.

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Volksfeest rond een verdronken heilige

Een beeld van Johannes van Nepomuk staat fier voor op een gondel, klaar voor de Navalis-festiviteiten in Praag. Daar wordt elk jaar op 15 mei de heilige van die naam herdacht, die in 1393 de marteldood stierf in de rivier de Moldau.

Een Aboriginal toont het liturgische boek met bijbellezingen tijdens de viering van de 'Mis van het Land van de Heilige Geest' tijdens een rooms-katholieke jongerenbijeenkomst in Perth (Australië).

Aboriginal-mis ter goedkeuring naar Vaticaan gestuurd. 'Brug tussen ons geloof en oeroude wijsheid'

De bisschoppen van Australië hebben het Vaticaan gevraagd een aboriginal-liturgie goed te keuren. Deze stelt de oorspronkelijke inwoners in staat zowel rooms-katholiek te zijn als verbonden te blijven met hun voorouders.

Mathieu van Kooten loopt 200 kilometer naar de abdij in Vaals. 'In de abdij had ik geen telefoon, geen tv, geen deadlines, geen mensen, geen verplichtingen, geen voorwaarden.'

Gereformeerde millennial Mathieu gaat het klooster in: 'Ik typte 'klooster' in bij Google'

De gereformeerde millennial Mathieu van Kooten had alles wat hij wilde: een goede baan, een appartement. Nu gaat hij voorlopig het klooster in. Wat heeft deze protestantse twintiger daar te zoeken?

Lucas Brinkhuis is lid van de jongerenraad van de bisschoppen in de Europese Unie. 'Iedereen is tegen populisme, maar wat dan een populistische partij nu precies, daar verschillen de meningen wel weer over.’

Hoe maak je katholieke jongeren warm voor Europese verkiezingen? 'Europese thema's vinden ze interessant'

Met een 'toolkit' wil de jongerenraad van de Europese bisschoppen katholieke jongeren interesseren voor de Europese verkiezingen. Lucas Brinkhuis (25), fractievoorzitter van GroenLinks in Overijssel, is er lid van.

De pauselijke bul waarmee paus Franciscus afgelopen donderdag het Heilig Jaar 2025 aankondigde. Daarin geeft hij ook een soort 'kleine theologie van de aflaat'.

Paus Franciscus over de aflaat en Gods niet-aflatende barmhartigheid: 'God tilt ons op en omhelst ons'

De Rooms-Katholieke Kerk kent nog steeds een aflatenpraktijk. In de pauselijke 'bul' waarmee donderdag het Heilig Jaar werd afgekondigd, ontvouwt paus Franciscus zelfs een soort 'kleine theologie van de aflaat'.