Terug naar de krant

Na de PowNews-uitzending viel de douane binnen bij de Rotterdamse bierverkoper

Leeslijst column Sheila Kamerman
Leeslijst

Lois van Thiel (75) is bekend in Rotterdam, en niet alleen omdat hij een baaierd aan speciaalbieren verkoopt en er vrijwel alles vanaf weet. Niet omdat hij vroeger manager was van een popband en door Europa toerde. En ook niet omdat hij drie keer is overvallen, één keer door een man in pak met een mitrailleur.

Hij is in Rotterdam vooral bekend geworden omdat hij werd geïnterviewd door de jongens van PowNews.

Dat zit zo: in zijn bierspeciaalzaak, zoals in zoveel zaken, staan koelkasten met het logo van Heineken, van Grolsch en Bavaria. Er stonden twee rooie van Coca-Cola. Ze hebben een glazen deur, die de klant zelf kan opentrekken. Zo kunnen ze naast lauw bier en frisdrank ook een koud drankje kopen om meteen te nuttigen. Van Thiel vulde de koelkasten zoals het uitkwam. Dus er stonden flesjes bier in de Coca-Cola-koelkast en andersom. Bedrijven moeten kijken naar de omzet, niet hoe je je zaak inricht, bromt Van Thiel.

Toen kwam er vertegenwoordiger van Coca-Cola kijken. Die wilde alleen zijn eigen merk in zijn eigen koelkast. Van Thiel was pissig en gooide die rode koelkasten de deur uit. Huis-aan-huisblad De Ster schreef erover en ook PowNews kwam langs. Die filmde hoe Van Thiel in zijn eentje een prijzenoorlog begon en flessen en blikjes Coca-Cola voor dumpprijzen ging verkopen. „Een A-merk voor B-merkprijzen!”

Na het filmpje schoot de verkoop van zijn toch al goedlopende speciaalbierenzaak omhoog. Scholieren van scholen in de buurt kwamen langs om met hem op de foto te gaan.

Van Thiel’s speciaalbierenzaak had de wind in de rug. Alles op biergebied werd in de afgelopen halve eeuw steeds bijzonderder en specialer. Bier ging wijn achterna. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw was Nederland nog een pilsland. „Pils is bier dat je naar binnen gooit”, zegt hij. Er waren toen slechts vijf Belgische bieren op de markt. Nu zijn dat er meer dan 700. En als je in dat woud van flesjes iets van je gading wil vinden, dan moet je Van Thiel hebben.

Het zijn vooral mannen tussen de 30 en 70 jaar die langskomen. Mannen die iets te besteden hebben. Die houden van afwisseling en van imago. Ze komen bijvoorbeeld voor het speciaalbiertje dat drugsbaron Ferry Bouman (onverschrokken uitstraling, zachtlederen jas met bontkraag) drinkt in de Netflixserie Undercover.

En hoe liep het af met de fittie van Lois van Thiel met Coca-Cola? De douane viel binnen na de PowNews-uitzending. Een busje met acht mannen stopte voor zijn zaak. Ze dachten dat hij geen accijnzen betaalde omdat hij de frisdrank zo goedkoop verkocht. Hij liet hen de facturen zien. Verlies maakte hij niet. Hij kende de adresjes. „Kwestie van scherp inkopen.”

Ze dropen af.

Sheila Kamerman vervangt Gemma Venhuizen
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 8 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in