Terug naar de krant

Theereus Lipton verkoopt plantages in Afrika

Leeslijst Nieuws

Overname Lipton doet theeplantages in drie Afrikaanse landen van de hand. Het imago van het concern liep vooral in Kenia fikse deuken op.

Leeslijst

Theeconcern Lipton verkoopt zijn theeplantages in Tanzania, Kenia en Rwanda aan Browns Investments uit Sri Lanka. De verkoop is gekoppeld aan afspraken die de sociale omstandigheden en het milieu in en om de theeplantages van Browns en Lipton wereldwijd moeten verbeteren. Financiële details over de overname zijn niet bekend.

Lipton, een van de grootste inkopers van thee ter wereld, heeft langetermijnafspraken gemaakt met Browns Investments om de omstandigheden op theeplantages te verbeteren. Lokale gemeenschappen moeten er onder meer op vooruitgaan, is te lezen in het persbericht. Zo belooft Browns Investments 15 procent van de aandelen van de Keniaanse dochteronderneming te herinvesteren in de lokale gemeenschappen.

De Lipton-plantages in Kenia kwamen vorig jaar in het nieuws, toen de Britse omroep BBC onthulde dat leidinggevenden vrouwen daar jarenlang hadden gedwongen tot seksuele handelingen. Na de berichtgeving werden de desbetreffende leidinggevenden ontslagen.

Een Keniaanse coöperatie toonde begin dit jaar interesse in een overname van de landgoederen van Lipton in het land, die elf plantages en acht thee fabrieken omvatten. Die overnamepoging werd door investeringsmaatschappij CVC, eigenaar van Lipton, genegeerd, meldde de Financial Times in april. De groep wilde de landgoederen kopen namens de lokale gemeenschap. Thee is een van Kenia’s belangrijkste exportproducten. Lipton is de belangrijkste afnemer.

In een brief aan het bestuur van Lipton, waaruit de Financial Times citeert, schrijft de coöperatie dat het voor de lokale gemeenschap belangrijk is om aandeelhouder te worden van de plantages zodat die een bron van inkomsten kunnen worden. De coöperatie zegt dat CVC nooit op het aanbod heeft gereageerd. De investeringsmaatschappij en Lipton wilden niet op vragen van de Financial Times hierover reageren.

De overname van de plantages maakt van Browns Investments een van ’s werelds grootste exporteurs van thee en een van de grootste leveranciers van Lipton. Browns zal dan zo’n 87 miljoen kilo thee per jaar exporteren. De plantages in Kenia, Rwanda en Tanzania bieden op dit moment werk aan zo’n vijftienduizend mensen.

Browns Investments zegt in Kenia extra werkgelegenheid te gaan creëren voor geschoolde werknemers. Ook moeten lokale gemeenschappen straks gedeeltelijk eigenaar kunnen worden van de plantages, aldus het bedrijf.

Vorig jaar nam Browns ook al Keniaanse plantages over, van de Schotse koffie- en theeproducent Finlays. De twee bedrijven spraken toen af om 15 procent van de aandelen in het bedrijf openbaar te verkopen via een lokale coöperatie.

Lipton werd zo’n twee jaar geleden door de Britse investeringsmaatschappij CVC overgenomen van Unilever. Investeringsmaatschappijen Advent International en Carlyle zagen volgens de Financial Times af van de eventuele koop van Lipton vanwege de misstanden op de Keniaanse plantages. CVC, investeerder van onder meer Douglas, ging onlangs naar de beurs.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 8 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in