RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Geslagen, geschopt, gebeten

Voorwaardelijke celstraf en taakstraf voor mishandelen conducteur

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Twee mannen van 21 en 23 jaar zijn veroordeeld tot 93 dagen celstraf, waarvan 90 voorwaardelijk en beiden hebben een werkstraf van 180 uur opgelegd gekregen voor de mishandeling van een conducteur. De NS-beambte werd geslagen, geschopt, gebeten en met een schroevendraaier in zijn hand gestoken.

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde de twee mannen uit Heiloo en Anna Paulowna gisteren voor hun acties. 

Het tweetal viel op 13 september vorig jaar de conducteur bij station Schagen in de trein richting Alkmaar aan. Ook treinreizigers die de man te hulp schoten kregen klappen.

Ontliepen conducteur

De geweldsuitbarsting vond plaats toen de conducteur ter hoogte van Schagen wilde controleren of de mannen in het bezit waren van een vervoersbewijs. Hij had op dat moment de indruk dat het tweetal hem ontliep. Toen hij ze aansprak, escaleerde het snel. 

De mannen, die hadden gedronken en onder meer al een medepassagier hadden bespuugd, pleegden daarbij geweld, aldus de officier van justitie. De verdachten vluchtten weg, maar werden kort na het incident in Schagen aangehouden.

NS
Lees ook:
NS legt treinverkeer zaterdag 3 minuten stil na mishandeling conducteur: 'Maat is vol'

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes maanden gevangenisstraf tegen de mannen, waarvan de helft voorwaardelijk. 

Geweld tegen personeel

De officier van justitie stond toen uitgebreid stil bij het toenemende geweld tegen medewerkers in het openbaar vervoer. "Hoelang moet het personeel in de trein dit gedrag nog tolereren? Hoelang moeten we dit als samenleving nog tolereren?", sprak ze.

De rechtbank sprak van 'volstrekt ontoelaatbaar' gedrag en rekende het de mannen  zwaar aan dat zij gevoelens van angst en onveiligheid bij treinreizigers hebben veroorzaakt.

Dat de straf uiteindelijk toch lager uitviel dan geëist had te maken met de landelijke strafmaat voor openlijk geweld. Als gevolg van de uitspraak hoeven de twee niet terug de cel in. De drie dagen die zij moeten zitten, brachten ze al door in voorarrest. Aan hun voorwaardelijke straffen koppelde de rechtbank een proeftijd van twee jaar. Gaan de mannen in die periode opnieuw over de schreef, dan moeten zij alsnog drie maanden de cel in.

2500 euro smartengeld

De twee moeten de betrokken conducteur 2500 euro smartengeld, een vergoeding voor immateriële schade, betalen. De NS-medewerker zat als gevolg van het incident 202 dagen ziek thuis. 

Het was de eerste keer in zijn 25-jarige loopbaan dat hij werd geconfronteerd met geweld. Behalve het lichamelijke letsel door een zenuwbeschadiging in zijn hand kampte hij met ernstige psychische klachten. Vorige maand hervatte hij zijn werkzaamheden.

Klagen
Lees ook:
Klagen over de NS mag altijd, meppen is een heel ander verhaal