Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

Nieuws
De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).
anp
woensdag 8 mei 2024 om 00:20
Afbeelding
beeld anp

‘De UvA heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken’, luidt de verklaring. Volgens de politie wil de universiteit de-escaleren en met de studenten in overleg.

Ook vindt de driehoek ‘het niet verantwoord om op dit moment de verschillende barricades rond het terrein te ontruimen’. Volgens de autoriteiten is de kans op escalatie en wanordelijkheden groot en kan mede door een gebrek aan voorbereidingstijd ‘een onveilige situatie’ ontstaan voor zowel agenten als activisten en omstanders.

De politie benadrukt dat dit besluit alleen voor de nacht van dinsdag op woensdag geldt. Sinds het begin van de avond bezetten demonstranten het Binnengasthuisterrein van de UvA in het centrum van Amsterdam. Er zijn diverse barricades gebouwd.

Volgens een agent ter plaatse is met de demonstranten afgesproken dat ze ervoor zorg dragen dat de hulpdiensten langs de barricades kunnen als dat nodig is. Nadat bekend werd dat de politie niet meer gaat ingrijpen, riepen demonstranten ook de mensen buiten de barricades op om te blijven slapen.

Volgens de politie is er een verschil met het protest van maandag op een campus van de UvA op Roeterseiland. Toen is er wel aangifte gedaan, waarna het protestkamp in de nacht is ontruimd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een 'eenzame wolf' was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

Afbeelding

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. 'De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal.'

Afbeelding

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht.

Afbeelding

Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij 'een ongeval', melden staatsmedia. Het toestel zou een 'harde landing' hebben gemaakt. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

Afbeelding

Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag.