Direct naar artikelinhoud
Halve Finale

Eerste halve finale Songfestival: een krijsende heks en vleeskleurige onderbroeken

Bambie Thug schreeuwde voor Ireland de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival bij elkaar.Beeld via REUTERS

In de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival veroverde de krijsende heks uit Ierland de harten van de Eurovisiefans. Zaterdag zien we Bambi Thug samen met onder meer Kroatië en Finland terug in de grote finale.

Ondanks het ruime aanbod aan middelmatige liedjes, was er dinsdagavond gelukkig toch voldoende plezier te beleven in de Malmö Arena tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Van de onderbroekenlol tot duizelingwekkende dansacts. Tien landen kwalificeerden zich voor de finale op zaterdag.

Baby Lasagna van Kroatië wist de favorietenrol waar te maken en kwalificeerde zich zonder moeite voor de grote finale op zaterdag. Het liedje Rim Dim Tagi Dim is volgens de bookmakers een mogelijke winnaar en het publiek ging dan ook helemaal los op de aanstekelijke balkanrock met stampende ritmes en folkloristische klanken.

Ook de bizarre act van Bambi Thug uit Ierland, een soort mengelmoes tussen gothic rock en zoetgevooisde refreintjes, veroverde als eerste non-binair persoon een finaleplaats. De heks, zoals die zichzelf noemt, werd aanvankelijk gezien als middenmoter, maar klimt met het liedje Doomsday Blue de laatste weken gestaag in de ranglijsten.

Olly Alexander voor het Verenigd Koninkrijk in de groezelige douche.Beeld AP

Een fijne verrassing was Engeland. Niet per se omdat homo-boegbeeld Olly Alexander zo geweldig zingt, maar de manier waarop de Engelsen het podium naar hun hand wisten te zetten was geweldig. Voor liefhebbers van de Efteling: Villa Volta in een groezelige sportclubdouche. In het bizarre decor werd Alexander samen met een stel sexy dansers van links naar rechts en ondersteboven geslingerd terwijl hij zijn liedje Dizzy ten gehore bracht.

Verder waren er vooral veel middelmatige liedjes, en dat is jammer want je wil dat iets óf verschrikkelijk is, óf juist geweldig. Cyprus, Servië, Polen, IJsland, Slovenië, Moldavië, Azerbeidzjan, Australië, Portugal en Luxemburg gingen ongemerkt voorbij.

Windows95man in vleeskleurige onderbroek.Beeld AFP

Finland liet zich weer eens van zijn slechtste kant zien met een rommelig optreden van Windows95man. In een vleeskleurige onderbroek deed hij een lomp dansje waarbij het door slim gekozen camerahoeken leek alsof hij in zijn blote kont stond. Ondanks de smakeloze act kwalificeerde het land zich voor de finale.

Gelukkig neemt Oekraïne de liedjeswedstrijd nog wel serieus. Ook dit jaar hoort het land weer bij de favorieten en de podiumact met een grote plastic rots, windmachines en wapperende haren maakte zeker indruk. En rapper Alyona Alyone viel niet zoals tijdens de repetities faliekant op haar gezicht, dus zien we ook dit duo terug in de finale.

Oekraïne op een plastic rots.Beeld ANP / EPA

Voor de intervalact had de organisatie tweevoudig Eurovisie-winnaar Johnny Logan laten overkomen uit Ierland. Logan en de Zweedse Loreen zijn de enige winnaars die dat kunstje twee keer wisten te lappen. Grappig dus dat Logan het nummer Euphoria zong, waarmee Loreen voor de eerste keer de Eurovisie-prijs in de wacht sleepte. Gezongen als ballad kreeg het liedje een heel andere lading. Benjamin Ingrosso, een van de populairste artiesten in Zweden op dit moment, en oud-deelnemer uit 2018 voor Zweden deed de afsluitende act.

De avond werd professioneel aan elkaar gepraat door het vrouwelijke presentatieduo Petra Mede en Malin Åkerman. Het is voor Mede de derde keer dat ze het Songfestival presenteert, en ze was als een vis in het water. Voor co-host Åkerman was het de eerste keer en zij was nog wat onwennig, maar sloeg zich er dapper doorheen.

Dinsdagavond was het nog rustig op het grote plein voor de Malmö Arena. De bontgekleurde stoet bezoekers trok zich weinig aan van de grote hoeveelheid politie die aanwezig was. Zelfs vanaf de daken hielden agenten de bezoekers in de gaten. De veiligheidsoperatie is de grootste ooit in Zweden. Er worden protesten verwacht vanwege de oorlog in Gaza, maar daar was dinsdag nog weinig van te merken. Een enkeling zwaaide met een Palestijnse vlag.

Ook werd de zwart-witte band om de pols van de Zweedse oud-deelnemer Eric Saade die een van de openingsnummers zong, door sommigen mensen op X gezien als een pro-Palestijns protest. Saade heeft een Zweedse moeder en een Libanese vader van Palestijnse origine en hij liet zich eerder al kritisch uit over de deelname van Israël aan het songfestival.

Donderdag is de tweede halve finale van het Songfestival, waarin ook Eden Golan voor Israël zal uitkomen. Naar verwachting zullen er dan meer protesten zijn. Ook Joost Klein brengt donderdag voor Nederland zijn Europapa ten gehore. Samen met Nemo uit Zwitserland is Klein volgens de bookmakers een van de grootste kanshebbers.

Landen die doorgaan naar de finale op zaterdag:

Servië

Portugal

Slovenië

Oekraïne

Litouwen

Finland

Cyprus

Kroatië

Ierland

Luxemburg

De afvallers:

Polen

IJsland

Moldavië

Azerbeidzjan

Australië

Baby Lasagna voor Kroatië.Beeld AFP

Lees ook:

Weinig kanshebbers in de eerste halve finale van het Songfestival

Van de grote kanshebbers zien we in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö maar weinig, maar er zitten zeker een paar opvallende acts tussen.