Direct naar artikelinhoud
Khalil Aldadah met zijn vierjarige dochter Haya Aldadah
InterviewGaza-oorlog

Khalil Aldadah en zijn familie wisten Rafah net op tijd te verlaten: ‘Het is een wonder’

Nu Israël de grensovergang bij Rafah heeft afgesloten, wordt het voor de inwoners van Gaza nog moeilijker om weg te komen. Familieleden in Egypte die wel zijn gevlucht, maken zich zorgen.

Zes uur na de geboorte van hun tweede dochter kregen de 29-jarige Palestijnse ondernemer Khalil Aldadah en zijn 28-jarige vrouw Ghadeer Nasser, een wiskundelerares, maandagochtend te horen dat na maanden wachten hun uitreisvergunningen van de Gazastrook naar Egypte waren goedgekeurd. Ze mochten direct de grensovergang bij Rafah, de meest zuidelijke stad in de Gazastrook, naar Egypte over. Ze noemden hun dochter Ann, een naam die in het Arabisch zowel ‘tijd’, ‘gelegenheid’, ‘nu’ als ‘dit moment’ betekent. “De geboorte van Ann was ons moment om te vertrekken”, vertelt Aldadah telefonisch vanuit de Egyptische hoofdstad Cairo. “Het is een wonder.”

Vooral omdat er de nacht van zondag op maandag tientallen raketten werden afgeschoten door Hamas vanuit Rafah. Deze werden door Israël beantwoord met grote luchtaanvallen. “Op de weg naar het ziekenhuis waren er veel bombardementen”, vertelt Aldadah. “Ik kreeg de indruk dat ik de enige auto in Rafah op de weg was. Ik reed langzaam zonder licht en kon tegelijkertijd alleen maar bidden dat we niet werden gebombardeerd. Toen we bij het ziekenhuis aankwamen, raakte een raket een huis vlakbij, maar gelukkig explodeerde die niet. Het was een dramatische nacht.”

De pasgeborene was gratis

De familie mocht in de ochtend weg uit het ziekenhuis en uit Gaza. Aldadahs moeder, broer, zussen en tante konden ook mee. Voor de acht uitreisvergunningen betaalde Aldadah 37.500 dollar aan Hala Consulting & Tourism. 5000 dollar per volwassene en 2500 dollar voor kinderen onder de 16 jaar. Het Egyptische bedrijf heeft een monopolie op uitreisvergunningen bij de grens.

Rafah is de enige overgang in de Gazastrook die niet grenst aan Israël en de enige route uit de Palestijnse enclave. Het geld betaalde Aldadah deels zelf en deels door donaties van vrienden in Europa en de Verenigde Staten. “Ik werd ook geacht te betalen voor de pasgeborene, maar gelukkig lieten ze het schieten”, zegt Khalil lachend. Na een autorit van zeven uur kwam de familie in Cairo aan. Maar de vreugde van hun vertrek sloeg al snel om in angst en onzekerheid.

Khalil Aldadah en zijn vrouw Ghadeer Nasser.

Het plan was om de familie van zijn vrouw, zo’n twintig mensen, ook zo snel mogelijk uit Rafah weg te krijgen. Maar er was pas 30.000 dollar opgehaald voor de uitreisvergunningen en 75.000 dollar nodig. Nu blijkt dat de Aldadahs voorlopig een van de laatste families zijn die de Gazastrook door de Rafah-overgang hebben verlaten. Dinsdagochtend bezetten Israëlische tanks en troepen de grens met Egypte. Dit terwijl onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in een impasse zitten. Door het offensief kunnen hulpgoederen niet meer vanuit Egypte Gaza binnen, maar kunnen er ook geen Palestijnen meer de enclave verlaten. Net als meer dan een miljoen Palestijnen waren Aldadah en zijn familie vlak na het begin van de oorlog zeven maanden geleden vanuit het noorden van de Gazastrook naar Rafah gevlucht. In hun geval uit Gaza-Stad.

De familie van zijn vrouw Ghadeer zit vast in de Tal al Sultan buurt in het westen van Rafah, dezelfde buurt waar Aldadah en zijn familie de afgelopen maanden woonden. In die buurt zijn maandag en dinsdag door luchtaanvallen verschillende mensen gedood, meldt Reuters. “Sinds vanochtend is alles echt gecompliceerd”, verzucht Aldadah. Zijn vrouw Ghadeer is te geëmotioneerd om te praten. “We hebben nu elk moment het gevoel dat alles wat we doen niet genoeg zal zijn om hen nog levend terug te zien.”

Lees ook:

5000 dollar voor een volwassene, 2500 voor een kind: wie het kan betalen, koopt een enkeltje Gaza uit

In de hoop zich met grote bedragen een weg uit de enclave te kopen, zamelen steeds meer Gazanen geld in. De Egyptische regering lijkt er dik aan te verdienen.