Direct naar artikelinhoud
Theodor Holman.
Theodor Holman

In mijn stad worden weer antisemitische leuzen gescandeerd

Joden moeten zich in mijn stad zorgen maken. Nu jagen ook de studenten op ze. Ik zag het op de filmpjes van de demonstratie op Roeterseiland, vlak bij het Holocaustmuseum. In mijn stad worden weer antisemitische leuzen gescandeerd.

In mijn stad wordt de Israëlische vlag verbrand.

In mijn stad wordt een Joodse jongen met een stok het ziekenhuis ingeslagen.

In mijn stad schaam ik me voor Amsterdammers die ik niet herken als Amsterdammers. Die Amsterdammers maken niet alleen hun stad kapot, ze willen ook de Joden die er wonen kapot maken.

Docenten aan de UvA wilden hun studenten beschermen door tussen de demonstranten te staan. Docenten die de antisemitische leuzen daarmee sanctioneerden. Er waren zelfs docenten die zelf riepen dat Israël genocide pleegt. Dat Israël van de rivier tot de zee van de kaart geveegd moet worden. Ik herhaal: vernietigd moet worden! Is dat geen genocide?

Die gegijzelden die Hamas vasthoudt, interesseren die docenten ook geen ene mallemoer. Als men tegen Hamas had gedemonstreerd en Hamas had geluisterd, dan waren er tienduizenden doden minder gevallen. Maar Hamas luistert niet. Waarom moet Israël dan wel luisteren? Waarom zouden ze? Waarom luisteren naar Amsterdammers die haat prediken en Israël willen vernietigen?

Tja, de docenten willen indruk maken op de studenten en studentes.

Ik herinner me nog zulke docenten...

Een van de eisen is dat de banden met universiteiten in Israël verbroken worden? Denkt de medische faculteit daar ook zo over? Willen die echt niet meer meewerken aan de doorbraken die Israël heeft bereikt in het onderzoek naar bijvoorbeeld kanker? Kan iemand van de medische faculteit dat even vertellen?

Wat helpt het Gaza als wetenschappers niet meer samenwerken?

Mag de UvA wel samenwerken met Russische universiteiten, met Chinese universiteiten, met Oekraïense universiteiten, met Iraanse universiteiten, met Amerikaanse universiteiten?

Hoeveel dagen geleden herdachten we de Tweede Wereldoorlog?

Wat zei burgemeester Halsema ook alweer op de Dam: “Oude angst kan zomaar opvlammen.”

Tja, een paar dagen later al.

Ze zullen zeggen dat eigenlijk de Joden de schuld zijn van de toestanden op Roeterseiland.

Ze zullen zeggen dat het de eigen schuld van de Joden is.

Ze zullen zeggen dat ze niet beschuldigd willen worden van antisemitisme.

Ze zullen zeggen dat antizionisme heel iets anders is dan antisemitisme.

Ze zullen zeggen dat Israël een fascistische staat is. Etc. etc. etc.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

Reageren? t.holman@parool.nl.