Terug naar de krant

TikTok klaagt Amerikaanse overheid aan vanwege mogelijk verbod

Leeslijst Nieuws
Sociale media De Amerikaanse regering vreest dat China de TikTok-gegevens van 170 miljoen Amerikaanse gebruikers kan misbruiken. Ook Europese landen pakken TikTok aan.
Leeslijst

TikTok klaagt de Amerikaanse overheid aan vanwege een nieuwe wet waardoor het Chinese socialmediaplatform in de Verenigde Staten verboden zou kunnen worden. Dat melden Amerikaanse media dinsdag. Onder de nieuwe wet van de regering van president Joe Biden zou TikTok van zijn Chinese moederbedrijf moeten afsplitsen, of anders geheel van de Amerikaanse markt moeten verdwijnen. Volgens TikTok zou dat onmogelijk zijn en betekent de wet in de praktijk een verbod op het platform in de VS vanaf 2025.

Sinds de lancering van TikTok in 2017 zijn in de Verenigde Staten en Europa al zorgen over de zeer verslavende app, die reeksen korte video’s laat zien die precies worden afgestemd op de individuele interesses van de gebruiker. De VS vrezen onder meer dat de Chinese regering toegang kan krijgen tot de TikTok-data van de 170 miljoen Amerikaanse gebruikers.

Volgens TikTok is er tot op heden geen bewijs van zulke beschuldigingen, en strookt de regelgeving niet met het eerste artikel van de Amerikaanse grondwet, dat het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten zo streng optreden tegen een socialmediaplatform.

Sinds maart geldt voor Nederlandse rijksambtenaren het dringende advies om TikTok niet op hun werktelefoon te gebruiken. Zulke voorschriften gelden ook voor ambtenaren in België, Oostenrijk, Zweden, Finland, Ierland en bij de Europese Unie.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in