Direct naar artikelinhoud
Solidariteit met Gaza

Studenten brengen nacht door op UvA-terrein in binnenstad

Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA).Beeld ANP

Demonstranten bouwden dinsdag verschillende barricades van pallets en fietsenrekken bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Ongeveer twintig studenten hebben er overnacht.

Mensen roepen “free free Palestine” en er zijn Palestijnse vlaggen te zien. Een vrouw scandeert met een megafoon “all eyes on Rafah”, vervolgens roepen de aanwezigen het na.

Demonstranten drongen aan het begin van de dinsdagavond het Binnengasthuis binnen en Het Parool meldt dat ook de voormalige sociëteit De Amsterdamse Academische Club is ingenomen door demonstranten. Graffiti is aangebracht op een deur die leidt tot het Binnengasthuisterrein.

Dinsdagmiddag trok de politie nog de wapenstok bij een demonstratie in de buurt van een ander complex van de UvA, het Roeterseiland. Daar hadden zich honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar een dag eerder een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.

De groep liep onder begeleiding van de politie naar het Weesperplein. Agenten probeerden demonstranten die zich via de Weesperstraat richting het centrum wilden bewegen, tegen te houden. Verschillende politiebusjes blokkeerden daar de weg. De demonstranten probeerden langs de busjes te komen.

De politie zegt op X dat de Mobiele Eenheid de Weesperstraat heeft afgesloten “om de veiligheid te kunnen waarborgen” en dat agenten schilden gebruikten om demonstranten op afstand te houden. “Een demonstrant die over een bus wilde springen is op afstand gehouden met een wapenstok.”

Leuzen en trommels

De aanwezige demonstranten roepen leuzen als ‘Free, free Palestine’ en ‘Boycot Israël’. Sommigen hebben Palestijnse vlaggen bij zich en borden met teksten als ‘End the genocide’ en ‘Proud of our students’. Ook hebben ze trommels bij zich, waarmee ze geluid maken. Langs de weg staan veel mensen te kijken.

Agenten grijpen in bij de demonstratie op de Weesperstraat in Amsterdam.Beeld ANP

De docenten onderschrijven de oproep van studenten aan het college van bestuur van de UvA om de banden te verbreken met ‘instanties die medeplichtig zijn aan genocide’, zei docent sociologie Sam Hamer eerder op dinsdag. “We demonstreren om de UvA die kant op te duwen.”

Ook protest op campus TU Delft en Universiteit Utrecht

Op het terrein van de TU Delft hebben dinsdag ook enkele tientallen mensen gedemonstreerd tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook. Volgens de universiteit ging het om 35 tot 40 mensen. Tegen het einde van de middag maakten ze een einde aan hun protest, zoals beloofd. “Hun tent is afgebroken, de kartonnen borden zijn verwijderd. Een klein groepje zit nog in de zon in het gras. Het is vredig verlopen”, aldus de universiteit.

Ook in Utrecht vond een studentenprotest tegen Israël plaats. Het universiteitsterrein aan de Drift werd door pro-Palestijnse studenten bezet. De politie heeft de studenten aangehouden.

Eerder op de avond sommeerde de Universiteit Utrecht met ondersteuning van de politie de demonstranten op de binnenplaats van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift het terrein te verlaten. “Onder andere doordat de huisregels niet zijn opgevolgd, ontstonden er serieuze zorgen over de veiligheid”, stelt een woordvoerster van de universiteit. “Er is – helaas - meermaals geen gehoor gegeven aan ons verzoek tot overleg en ook niet aan onze oproepen om te vertrekken.”

In totaal zouden er op dinsdag zo’n tweehonderd demonstranten op het universiteitsterrein zijn samengekomen. Volgens RTV Utrecht zijn vijftig studenten die niet weg wilden gaan aangehouden en met stadsbussen afgevoerd. De actievoerders eisten dat de Universiteit Utrecht haar banden met Israël verbreekt.

In Amsterdam blijft men slapen

Op het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van de hoofdstad bevinden zich woensdagochtend naar schatting nog zo’n twintig studenten. Het lijkt erop dat de studenten de nacht op het terrein hebben doorgebracht, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse.

Dinsdagavond werd duidelijk dat de politie niet van plan was op te treden tegen de bezetting van het universiteitsterrein in de nacht van dinsdag op woensdag. Dat had de zogeheten driehoek van politie, Openbaar Ministerie en stadsbestuur besloten. “De UvA heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken”, stond in een verklaring van de politie.

Lees ook:

Wat willen de UvA-demonstranten precies?

Demonstranten eisen dat de Universiteit van Amsterdam álle banden verbreekt met Israëlische instituten. In de praktijk valt weinig te verbreken, suggereert het bestuur.

UvA-demonstrant ‘Frambo’ werd opgepakt. ‘Er zijn een paar flinke tikken uitgedeeld’

Een pro-Palestijns tentenkamp op de universiteitscampus in Amsterdam werd maandag binnen korte tijd schoongeveegd. Hoe kwam het zo ver?