Direct naar artikelinhoud
NieuwsReuzegom

Kleine partij B.U.B. zet namen en herkenbare foto van Reuzegommers online

Een groepsfoto van Reuzegom voor Leuvens clubcafé 'In den boule'.Beeld x

De kleine partij Belgische Unie - Union Belge (B.U.B.) heeft de namen van verschillende leden van studentenvereniging Reuzegom op haar website gepubliceerd, net als een foto waarop de mannen herkenbaar zijn. Dat meldt VRT NWS. YouTuber Acid werd eerder dit jaar veroordeeld omdat hij namen van vier (ex-)leden had genoemd.

B.U.B. noemt Reuzegom een “fascistoïde” groep en omschrijft de leden ervan als “moordenaars” van Sanda Dia. Sanda Dia overleed in 2018 op 20-jarige leeftijd tijdens een doopritueel van de club. Achttien Reuzegommers werden nadien schuldig bevonden aan mensonterende behandeling en aan onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

YouTuber Acid zette nadien een video online waarin hij vier Reuzegommers bij naam noemde. Daar kreeg hij een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 20.000 euro voor. Een te zware straf, volgens B.U.B. De partij is er ook niet over te spreken dat de betrokken Reuzegommers na hun veroordeling niet met naam en toenaam werden genoemd in de pers.

Kleine partij B.U.B. zet namen en herkenbare foto van Reuzegommers online
Beeld Eva Beeusaert

“Waarom mogen de namen van de eerste vrij genoemd worden en die van de anderen niet? Dat valt niet uit te leggen in een rechtsstaat”, schrijven ze in een tekst, die al begin maart gepubliceerd werd. Om haar punt kracht bij te zetten, publiceert B.U.B. ook een herkenbare foto met de namen van leden van de studentengroep.

B.U.B. werd al in 2002 opgericht, maar haalde nog nooit verkozenen in het parlement.