Betogers bouwen barricades bij UvA-complex in centrum Amsterdam

Nieuws
Demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort. De barricades bestaan onder meer uit pallets en fietsenrekken. Ook meubels, zoals stoelen en tafels, en bouwhekken worden gebruikt.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 19:17 aangepast 19:57
Afbeelding
beeld anp

Mensen roepen "free free Palestine" en er zijn Palestijnse vlaggen te zien. Een vrouw scandeert met een megafoon "all eyes on Rafah", waarop aanwezigen het naroepen.

Demonstranten drongen aan het begin van de avond het Binnengasthuis binnen en bij de voormalige sociëteit De Amsterdamse Academische Club zijn de ramen van binnenuit beplakt met afbeeldingen van Palestijnse vlaggen. Graffiti is aangebracht op een deur die leidt tot het Binnengasthuisterrein.

Eerder tentenkamp

De politie is in de buurt aanwezig, maar grijpt niet in.

Maandag was er een protest op een campusterrein van de UvA. Daar waren tenten opgezet. Het protestkamp werd in de nacht naar dinsdag door de politie ontruimd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet.

Afbeelding

Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

Frankrijk en Duitsland zijn 'diep bezorgd over de situatie in Georgië', waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

Afbeelding

Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet.

Afbeelding

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Euro..

Afbeelding

Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

Afbeelding

Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen.