Nieuwe Volkswagen California: kamperen met plug-in hybride Multivan

Bekende receptuur, nieuwe ingrediënten én nieuwe plug-in hybride aandrijflijn

Volkswagen California
Volkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen CaliforniaVolkswagen California

Maak kennis met de splinternieuwe Volkswagen California: een praktische ruimtereus met hefdak die klaar is voor de vakantieweken. Aan de receptuur verandert nauwelijks iets, maar de basisingrediënten zijn nieuw. De Volkswagen California is namelijk niet langer een Transporter, maar een Multivan.

De Volkswagen California was decennialang de kampeerautoversie van de Transporter, maar dat is hij niet langer. De splinternieuwe Volkswagen California is namelijk niet meer gebaseerd op de Transporter T6.1, maar op de T7 Multivan. Een compleet andere auto dan de Transporter. De huidige op leeftijd geraakte Transporter wordt vervangen door een nieuw model op basis van de Ford Transit Custom, terwijl de Volkswagen Multivan een auto op MQB-basis is. Nóg een groot verschil met de vorige California? De nieuwe komt beschikbaar met plug-in hybride aandrijflijnen. Geruisloos de camping op dus.

Geen Transporter meer dus, maar een Multivan. En nog de lange variant ook. De nieuwe Volkswagen California is namelijk een omgebouwde Multivan in z'n langste vorm: de 5,17 meter lange variant die net als de kortere variant een wielbasis heeft van 3,12 meter. De nieuwe basis maakt de nieuwe California 27 centimeter langer en 4 centimeter breder dan z'n voorganger. De stahoogte bedraagt 1,3 meter, maar wie het standaard ingebouwde hefdak opent, creëert maar liefst 2,11 meter aan ga- en stagenot. Geheel volgens California-traditie is ook de nieuwe in two-stone kleurstelling leverbaar. Voor het hefdak zijn drie kleuren bedacht, dus heus niet elke California lijkt op elkaar.

Volkswagen California

Volkswagen California

Nieuwe plug-in hybride, flinker bereik

De vorige California was er in Nederland alleen met 2.0 TDI-dieselmachines, maar de nieuwe krijgt voor zover bekend géén zelfontbrander. Net als de Volkswagen Multivan is de nieuwe California er enkel met een plug-in hybride aandrijflijn. Die is opgebouwd uit een 1,5 TSI en een elektromotor, een combinatie die goed is voor een systeemvermogen van 245 pk. Inderdaad, een 1,5 en geen 1,4 zoals (nog) in de Multivan. Net als de plug-in hybride versies van recent vernieuwde Volkswagens als de Golf, Tiguan en Passat heeft de California dus een vernieuwde plug-in hybride aandrijflijn. De elektrische actieradius meldt Volkswagen niet, maar die zou zomaar eens groter kunnen zijn dan de 60 kilometer die de plug-in hybride Multivan met de oude aandrijflijn op zijn naam noteert. Ook interessant: Volkswagen geeft de plug-in hybride California 4Motion-vierwielaandrijving. De Multivan is hier vooralsnog niet met vierwielaandrijving beschikbaar.

De nieuwe basis van de California brengt nog iets nieuws naar de kampeerauto: een extra schuifdeur. De nieuwe Volkswagen California heeft er namelijk altijd twee. Ook handig: aan elke zijkant heeft Volkswagens vrijetijdsmachine - op voorwaarde dat  je bijbetaalt - een uitschuifbaar zonnescherm. Afhankelijk van de gekozen versie heeft de nieuwe California wat Volkswagen de Camper Control Unit noemt. Dat is een aan de binnenzijde van de C-stijl geplaatst aanraakscherm waarmee je onder meer kunt controleren hoeveel drinkwater er aan boord is.

Volkswagen California

Volkswagen

Beach Camper, Coast en Ocean

Volkswagen biedt straks drie varianten van de California aan, elk met onder meer een eigen stoelopstelling. Het gamma trapt af met de California Beach Camper. Die biedt plaats aan vijf personen, heeft een minikeuken met een enkele gaspit, een besteklade en een 230 volt-aansluiting. Het keukenblokje is ondergebracht in een uitschuifbare module in de bagageruimte. Direct onder het hefdek heeft deze variant een 2,05 meter lang en 1,14 meter breed matras.

Daarboven staat de California Coast. Die heeft vier zitplaatsen, maar wel draaibare voorstoelen en een écht keukenblokje. Keukenkastjes en 'plaats voor een koelkastje' - dat zal dus optioneel zijn. Deze variant heeft een uitvouwbaar bed dat twee meter lang en ruim een meter breed is. De topversie luistert naar de naam Ocean. De California Ocean heeft zaken als stoelverwarming, fraaiere interieurbekleding, Climatronic-klimaatregeling, een opbergbox tegen het plafond en sfeerverlichting voor het keukenblok. De watertank heeft - net als de Coast overigens - een watertank met een inhoud van 28 liter.

Nederlandse prijzen volgen, net als uitgebreide technische specificaties in aanloop naar de Nederlandse marktintroductie. Wanneer die precies plaatsvindt, is nog niet bekend. Wel weten we dat de Volkswagen California deze zomer in productie gaat.

PRIVATE LEASE Volkswagen California

Lezersreacties (48) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.