Nieuwe studie zegt hoelang je dagelijks moet rechtstaan om gezonder te worden

© Getty Images

Australische onderzoekers zochten de ideale balans tussen zitten, slapen, sporten en rechtstaan tijdens een dag. Daaruit blijkt dat dagelijks minstens vijf uur rechtopstaan cruciaal is voor een betere gezondheid, zo stellen ze in medisch vakblad Diabetologia.

Hanne Vandenweghe

Een team Australische wetenschappers denkt de juiste balans gevonden te hebben tussen zitten, slapen, staan en sporten. Wie elke dag de juiste hoeveelheid tijd aan deze verschillende activiteiten spendeert, zou zijn of haar hart langer gezond kunnen houden. Deze conclusie baseren de onderzoekers op een medische gegevensanalyse van zo’n 2.300 vrijwilligers met gemiddelde leeftijd van zestig jaar.

Met behulp van een compacte monitor hielden de vorsers acht dagen lang de activiteiten van alle proefpersonen bij. Vervolgens berekenden ze de totale hoeveelheid tijd die ze doorbrachten al zittend, staand, sportend ​​en slapend. In een volgende fase vergeleek het team de gezondheidskenmerken van de deelnemers. Zo keken ze onder meer naar hun tailleomtrek en hun glucose- en insulineniveau. Daaruit bleek dat de gezondste deelnemers minder zitten en meer fysiek bezig zijn. Geen verassingen hier.

Wel verrassend is de precisie van de dagindeling. Concreet zouden mensen in het belang van hun hartgezondhei 5 uur en 10 minuten per 24 uur moeten rechtstaan. Verder zien de vorsers je nachtrust 8 uur en 20 minuten duren. Maak elke dag 2 uur en tien minuten vrij voor matige beweging (denk huishoudelijk werk) en evenveel tijd om intensiever te sporten (denk stevig doorwandelen). Tot slot mag de tijd die je al zittend doorbrengt maximaal 6 uur duren.

“Sedentair gedrag wordt negatief geassocieerd met de gezondheid van het hart”, zeggen de researchers. “Slapen kan schadelijk zijn voor de gezondheid als je het doet in plaats van sporten, maar het wordt gunstiger als je het zitten vervangt door slapen.” De wetenschappers stellen dat hun indeling, die overigens tien minuten oningevuld laat, slechts een richtlijn is. “Het is een aanbeveling voor gezonde volwassenen, maar we hebben allemaal verschillende overtuigingen. Het moet vooral leuk zijn en blijven. Je hoeft de twee uur en tien minuten sport niet te halen, maar hoe dichter je daarbij in de buurt komt, hoe groter de voordelen. ”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer