RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
The American dream

Prinses Elisabeth gaat aan Amerikaanse universiteit Harvard studeren

Beeld © Getty Images

Het hoge woord is eruit. Prinses Elisabeth (22) van België gaat studeren aan de Amerikaanse Universiteit van Harvard. Dat laat het koninklijk paleis weten.

"Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, zal vanaf deze zomer studeren aan de Universiteit van Harvard"

'Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant, zal vanaf deze zomer studeren aan de Universiteit van Harvard (Harvard Kennedy School) in Boston in de Verenigde Staten', valt er te lezen in een verklaring van het koninklijk paleis. De prinses is recentelijk geslaagd voor de toelatingsproeven tot de Master in Public Policy. 'Deze tweejarige master zal haar universitaire opleiding aanvullen na haar bachelor in geschiedenis en politiek aan de Universiteit van Oxford (Lincoln College).'

Ook werd de prinses geselecteerd voor een Honorary Award van het Fulbright Program, het internationale uitwisselingsprogramma voor onderwijs van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Familie
Lees ook:
Familie Britse student ontkent dat hij samen is met prinses Elisabeth

Begin dit jaar meldde de prinses zich op Lincoln College voor haar laatste halfjaar als student History & Politics. Daarnaast volgde ze een militaire opleiding om zich voor te bereiden op een loopbaan als opperbevelhebber van het Belgische leger. 

Elisabeth volgt daarna in de voetsporen van haar vader, die ook zijn studie begon in het Verenigd Koninkrijk aan Oxford voordat hij naar de Verenigde Staten ging. Daar studeerde hij twee jaar politieke wetenschappen aan de universiteit van Stanford in San Francisco.

Belgische
Lees ook:
Belgische prinses Elisabeth leert schieten tussen lessen door

Dit is de derde keer dat de prinses in het buitenland gaat studeren. Volgens royalty-expert Jo De Poorter is daar een logische verklaring voor.  "Zo is het voor de royals gebruikelijk om hun kinderen naar een omgeving sturen waar ze anoniemer zijn dan in eigen land. Moest Elisabeth ergens in België studeren, dan zou ze vanaf dag één herkend, gesignaleerd en gefotografeerd worden. Bovendien zouden haar bewakers in eigen land nog meer opvallen, terwijl er ginds nog andere studenten in een gelijke situatie zitten. Het is dus een keuze die voor vrede en rust in het leven van de troonopvolger zorgt, zodat die een relatief normaal studentenleven kan leiden." 

Daarnaast lossen de koning en koningin met deze keuze voor studeren in het buitenland nog een ander probleem op. Elisabeth hoeft hierdoor niet meer te kiezen tussen een Nederlandstalige of Franstalige universiteit. 'Een beslissing die ook iets zegt', verklaart Jo. De Franstalige kringen waren er al niet blij mee dat Elisabeth 'tot nu toe bijna volledig in het Nederlands onderwijs volgde'.

De dochter van Koning Filip en koningin Mathilde zou tot over haar oren verliefd zijn op een Britse jongen, namelijk Nicholas Todd. Dat meldde de Belgische krant 'Het Laatste Nieuws'.

Belgische prinses Elisabeth verliefd op Engelsman: 'Niet van adel'

01:00