Deze Britse roadster is minder bekend dan je misschien denkt

Op Triumph-basis

Swallow Doretti

Misschien denk je hier een creatie van MG, AC of Triumph voor je te hebben, maar deze roadster komt bij geen van die drie merken vandaan. Wel heeft Triumph er wat mee te maken. Dit is de uiterst zeldzame Swallow Doretti.

AutoWeek-forumlid XBXG zou al wel eens de meest zeldzame vangst van het jaar te pakken kunnen hebben. Hij postte deze twee foto's van een Swallow Doretti op ons forum en volgens onze gegevens staan er slechts drie Doretti's op Nederlands kenteken. Eigenlijk is dat nog een opvallend hoog aantal, want totaal zijn er volgens Below the Radar 276 gebouwd. En Swallow had met de Doretti de Amerikaanse markt op het oog.

Maar wat is het nou eigenlijk? Om te beginnen is dit het enige model ooit van deze fabrikant. Moederbedrijf Tube Investments, een Brits conglomeraat dat zich eerder nog niet had gewaagd aan autoproductie, had ooit het door Jaguar-oprichter William Lyons gestarte Swallow Coachbuilding Company in handen gekregen en besloot onder de naam Swallow zelf toch maar eens auto's te gaan bouwen. De door TI in 1954 uitgebrachte Swallow Doretti was de eerste, en later bleek het ook meteen de laatste te zijn geweest.

Swallow Doretti

De Doretti was in de basis een Triumph TR2, die zowel in de breedte als de lengte wat gegroeid was én een eigen koets had gekregen. Hij had dezelfde 2,0-liter vierpitter als de Triumph, maar was door het hogere gewicht een fractie minder snel. Nog altijd kon je er in die tijd heel goed mee voor de dag komen qua snelheid, want de Doretti moest op papier zeker 160 km/h kunnen halen.

Het bleek al met al bepaald geen verkeerde eerste poging, maar het was dus wel meteen de laatste. Onder meer William Lyons (daar hebben we 'm weer) was naar verluidt niet blij met het feit dat de TI Group, onder meer ook onderdelenleverancier van Jaguar, een directe concurrent werd in de auto-industrie. Lyons zou hebben gedreigd geen onderdelen meer af te nemen bij TI en dat zou bij hebben gedragen aan het vlugge einde van Swallow. Zodoende groeide de Swallow Doretti uit tot een zeer zeldzame auto, waar inmiddels soms al prijzen van richting de ton voor gevraagd worden. Een knap exemplaar als deze in 1998 geïmporteerde zou qua waarde ook zomaar eens die kant op kunnen gaan. Een jaar geleden kreeg de huidige eigenaar hem in bezit en zo te zien wordt de Doretti bij goed weer gewoon lekker voor plezierritjes gebruikt.

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.