Terug naar de krant

Amalia gaat onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro vanaf volgend jaar gebruiken

Leeslijst Nieuws
Koningshuis Amalia besloot in 2021 dat ze haar jaarlijkse onkostenvergoeding zou terugstorten „zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten zal maken”. Ze voelde zich ongemakkelijk bij haar hoge inkomen.
Leeslijst

Kroonprinses Amalia is na „het verstrijken van de tijd en verrassende omstandigheden” van plan om vanaf januari 2025 haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro te gaan innen. Dat heeft ze dinsdag per brief laten weten aan demissionair premier Mark Rutte (VVD), die daarop reageerde „begrip en waardering” te hebben voor haar keuze. Totdat ze klaar is met haar studie blijft Amalia het inkomensbestanddeel van haar grondwettelijke uitkering (in totaal 1,8 miljoen euro), ter waarde van 322.000 euro, wel terugstorten.

Amalia besloot in 2021 dat ze haar jaarlijkse onkostenvergoeding zou terugstorten „zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten zal maken”. Ze voelde zich ongemakkelijk bij haar royale inkomen, zeker omdat ze er naar eigen zeggen weinig tegenover zette. De prinses voorziet nu dat ze het geld wel nodig zal hebben, als ze haar functie „zelfstandig en onafhankelijk” wil kunnen blijven invullen. Als voorbeelden van kostenposten noemt ze „een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf”.

Volgend jaar rondt Amalia naar verwachting haar driejarige (Engelstalige) studie Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam af, waarmee ze twee jaar geleden begon. Vanwege zware bedreigingen woonde ze tijdens haar studie niet in Amsterdam, zoals ze had gewild. Ze bleef langer thuis wonen en is daarna een ruim jaar naar Madrid gegaan. Inmiddels woont ze wel in Amsterdam en vervult ze soms taken als troonopvolger, bijvoorbeeld door aanwezig te zijn bij staatsbezoeken.

Lees ook Vijf moderne functie-eisen voor Amalia
Prinses Amalia, prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander in 2020 tijdens de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in