Terug naar de krant

Sywert van Lienden krijgt toegang tot 100.000 euro om advocatenkosten mee te betalen

Leeslijst Nieuws
Mondkapjesdeal Sywert van Lienden, die negen miljoen euro verdiende met de verkoop van mondkapjes tijdens de coronacrisis, zei de afgelopen tijd te weinig geld te hebben om zijn advocatenkosten te kunnen betalen.
Leeslijst

De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag besloten dat Sywert van Lienden toegang krijgt tot een deel van zijn vermogen om daarvan advocatenkosten te kunnen betalen. Het gaat om een bedrag van 100.000 euro, waarop het nieuwe bestuur van zijn stichting, Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), beslag had gelegd. Van Lienden spande een kort geding aan om het geld terug te krijgen. Volgens de rechter is het belangrijker dat Van Lienden zijn juridische kosten kan betalen, dan dat de SHA gecompenseerd wordt.

Van Lienden is verwikkeld in rechtszaken met de Staat en de SHA omdat hij een malafide deal zou hebben gesloten om mondkapjes te leveren tijdens de coronacrisis. Ook het Openbaar Ministerie onderzoekt van Lienden. De afgelopen tijd verkondigde hij dat hij dusdanig berooid was dat hij de juridische kosten voor zijn verdediging niet meer kon dragen.

Op de rekeningen van Van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel is beslag gelegd door de SHA, de non-profitorganisatie die zij zouden hebben gebruikt als front om een deal ter waarde van tientallen miljoenen te sluiten met het Rijk. Vorig jaar werd 100.000 euro per persoon vrijgegeven om advocatenkosten te dekken, maar omdat Sywert destijds geen advocaat had bleef het geld ongebruikt op zijn rekening staan tot het werd teruggevorderd.

Lees ook Ministerie hield onderzoek naar mondkapjeswinst Sywert van Lienden tegen
Minister Hugo de Jonge tijdens het Kamerdebat (april 2022) over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in