Atletiek

Marathonlegende Kipchoge bedreigd na dood concurrent Kiptum: “Ze zouden mijn familie in brand steken”

Eliud Kipchoge in betere tijden (2019): in Wenen liep hij als eerste ter wereld de marathon in minder dan twee uur, weliswaar in geoptimaliseerde omstandigheden.© Leonhard Foeger / reuters

Nadat op sociale media de theorie had gecirculeerd dat tweevoudig olympisch kampioen Eliud Kipchoge achter de dood van collega-marathonloper Kelvin Kiptum zat, kreeg hij een haatcampagne over zich heen. “Ik was erg bang als mijn kinderen naar school gingen.”

bbc

“Door wat ik meemaakte, vertrouw ik niemand meer. Zelfs mijn eigen schaduw vertrouw ik niet meer.” De Keniaanse langeafstandsloper Eliud Kipchoge heeft in een interview met de BBC getuigd over de impact van een online haatcampagne die begon na de dood van collega-marathonloper Kelvin Kiptum.

Kiptum stierf in februari van dit jaar in een auto-ongeluk in zijn thuisland Kenia. Hij werd 24. In oktober 2023 had hij het wereldrecord van Kipchoge met bijna een halve minuut verbeterd. Dat Kiptum overduidelijk de marathonheld van de toekomst was, bleek een voedingsbodem voor online speculaties. Op sociale media begon de theorie te circuleren dat Kipchoge het niet kon verkroppen dat Kiptum hem van de troon zou stoten en dat hij daarom een moordcomplot op poten had gezet.

“Ik was gechoqueerd dat mensen op sociale media zeiden dat ik betrokken was bij de dood van deze jongen”, zei de 39-jarige Kipchoge in een interview met BBC Sport Africa. “Ik heb heel lelijke dingen gekregen. Ze zouden het trainingskamp platbranden, ze zouden mijn investeringen in het dorp platbranden, ze zouden mijn huis platbranden, ze zouden mijn familie platbranden.”

Kipchoge vertelt in het interview hoe bang hij geweest is, en hoe machteloos hij zich voelde. “Ik heb niet de macht om naar de politie te gaan en te zeggen dat mijn leven in gevaar is. Ik ben veel mensen beginnen te bellen, ik heb mijn familie gevraagd om goed op te letten en voorzichtig te zijn. Ik was erg bang als mijn kinderen naar school gingen. Ik durfde hen niet meer te laten rondfietsen.”

Vrienden en trainingsmaten

Hij was ook bang voor de impact van de berichten op zijn kinderen. “Mijn dochter zit op internaat en heeft daar gelukkig geen toegang tot sociale media, maar voor mijn zonen is het hard om te horen: ‘Je vader heeft iemand vermoord’.”

“Ongeveer 90 procent” van zijn vrienden heeft hem laten vallen, vertelde Kipchoge ook nog. “Het was heel erg pijnlijk om die lelijke woorden zelfs van mijn eigen mensen te horen, van mijn trainingsmaten, van mensen met wie ik contact heb.”

Hoewel zijn team hem van de sociale media wou afhalen, overwoog Kipchoge niet om zijn accounts te verwijderen. “Als ik mijn accounts verwijder, lijkt het alsof ik iets te verbergen heb. Ik houd mijn accounts. Ik heb niets gedaan.”

Naast zijn vertrouwen in de mensheid hebben ook zijn atletische prestaties een knauw gekregen. In de marathon van Tokio, begin maart, kwam hij pas als tiende over de streep, wat zijn slechtste prestatie is sinds zijn marathondebuut in 2013. “Ik had drie dagen niet geslapen.”

Kipchoge hoopt er komende zomer opnieuw te staan op de Olympische Spelen in Parijs, waar hij geschiedenis kan schrijven met een derde marathongoud op een rij. “Het gaat erom recht te staan en opnieuw recht op je doel af te gaan”, blijft hij strijdvaardig.