Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ook op de beurs wordt het klimaat steeds warmer: de AEX schiet voor het eerst door de 900 punten

Voorlopig staan de somberaars, zwartkijkers, shortsellers, doemdenkers en andere misantropen op Beursplein 5 in hun hemd. De AEX, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, heeft in ruim vier maanden tijd de winst over het briljant genoemde beursjaar 2023 al overtroffen.

Beursplein 5 in Amsterdam.Beeld ANP

Nadat de koersen vorig jaar met 14,2 procent stegen, zijn ze dit jaar al met 14,8 procent omhooggegaan. Dinsdag om even na 15.00 uur ging de AEX voor het eerst in de geschiedenis door de 900 punten. De index sloot uiteindelijk op 900,06. De historische grens van 1.000 punten is in zicht. ‘Hier is nog maar 11 procent koersstijging voor nodig’, zegt beursanalist Corné van Zeijl van het financiële bedrijf Cardano. ‘Maar we hebben wel al meer dan 14 procent gehad’, relativeert hij meteen.

Ook op de beurs wordt het klimaat steeds warmer: de AEX schiet voor het eerst door de 900 punten

Het beursklimaat is bijna vergelijkbaar met het echte klimaat. Het wordt ook op het Damrak steeds heter. Wie ruim vijftien jaar geleden was ingestapt op de aandelenmarkt – op 9 maart 2009 stond de index op 194,99 – zou alleen de koersen met een duizelingwekkende 341 procent hebben zien stijgen. En daar komt dan nog een gemiddeld dividendrendement bij van 2,39 procent. Wie 10 duizend euro had belegd in een mandje AEX-aandelen en niets meer had gedaan onder het motto ‘blijven zitten waar je zit en verroer je niet’, zou nu 48 duizend euro hebben.

Eenieder die zijn geld al die jaren op een spaarrekening had staan, zal zich voor het hoofd slaan. Die rekening heeft moeten lijden onder jaren van nulrente of negatieve rente, waardoor zelfs de inflatie niet is goedgemaakt. Bij een gemiddelde rente van 1 procent zou 10 duizend euro zijn aangegroeid tot 11.610 euro.

Peter de Waard is journalist van de Volkskrant, gespecialiseerd in financieel-economische onderwerpen. 

Dat de AEX het zo goed doet, is te danken aan de samenstelling. In de index zitten nogal wat chipbedrijven die dankzij de euforie over de AI-hype blijven stijgen. De koers van ASML is dit jaar alweer met 28 procent gestegen en die van ASM International zelfs 33 procent.

Opvallend: de op twee na grootste stijger was heel verrassend verzekeraar NN Groep. Maar ook ING deed het goed met een koerswinst van bijna 20 procent. Philips, de beurskneus van 2023, steeg dit jaar met 18 procent. Shell bleef niet achter, want ondanks de energietransitie blijft de olie- en gasgigant een hoeksteen van de meeste aandelenportefeuilles. Prosus, DSM en Aegon waren hoogvliegers. Maar voor sommige fondsen, zoals Randstad, AkzoNobel en Besi is er dit jaar nog iets te winnen.

Optimisme over renteverlagingen

De oorzaak van de beursrally zou samenhangen met optimisme over renteverlagingen. Een lagere rente betekent dat aandelen aantrekkelijker worden ten koste van obligaties en andere vastrentende waarden. In juni zou de ECB in de eurozone de rente verlagen, en in september de Fed in de VS.

Maar hoewel er al het hele jaar wordt gespeculeerd over renteverlaging, komt er tot nu toe elke keer een kink in de kabel omdat de inflatie toch weer boven de gewenste 2 procent uitkomt. Van uitstel trekt de beurs zich echter weinig aan. Die denkt dat de rente toch een keer zal moeten dalen.

Van Zeijl wijst ook op andere factoren: ‘De jaarwinsten en die van het eerste kwartaal waren heel goed. Beter dan verwacht. Dan komen daar ook de aandeleninkoopprogramma’s nog bovenop. Ook dat helpt.’ De laatste weken trekt ook de Chinese economie eindelijk weer aan.

Spanningen tussen machtsblokken

Van de toenemende spanningen tussen de grote machtsblokken, het oprukkende populisme en de geopolitieke conflicten in Gaza en Oekraïne trekken beleggers zich nauwelijks iets aan. ‘In het Midden-Oosten rommelt het al duizend jaar. Het is heel erg voor de mensen daar. Maar bedrijven hebben er niet zoveel last van. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Oekraïne. De economische implicaties zijn gering. Wat echt zeer zou doen, is als de Chinezen besluiten Taiwan binnen te vallen’, denkt Van Zeijl.

De misantropen vreesden begin dit jaar dat de AI-hype vergelijkbaar zou zijn met de dotcom-zeepbel van 2000, toen ook sprake was van een buitenproportionele euforie. Die zeepbel knapte in de herfst van 2000, toen de AEX net door de 700 punten was gegaan. Op dit moment is er geen angst voor een omslag. De zogenoemde Magnificent 7, de zeven grote techbedrijven Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta en Tesla, blijven het met uitzondering van de laatste goed doen. En dat levert ook een magnifieke AEX op.